Problema lipsei de fonduri a salariatilor de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pare sa nu isi gaseasca rezolvare in perioada imediat urmatoare.
Desi cei peste 1.000 de angajati ai institutiei ar trebui sa isi primeasca drepturile salariale pentru luna august pe data de 10 septembrie, acest lucru nu se va intampla si in realitate.
Necesarul de resurse financiare de aproximativ 2,6 milioane de lei este practice imposibil de obtinut de la Consiliul Judetean, care pare sa fi epuizat solutiile de a face rost de acest bani.
Drept pentru care, Liviu Radasanu, directorul executiv al Directiei Copilului, se va deplasa maine la Bucuresti, pentru a face demersurile necesare de obtinere de fonduri de la Ministerul Muncii, sau cel al Finantelor.
“
La ziua de azi deocamdata inca nu am identificat nici o solutie pentru plata la termen a salariilor, deci pentru data de 10 septembrie, problema nu e numai la noi, e in majoritatea judetelor din tara pe asistenta sociala, eu maine voi pleca la Bucuresti la o intalnire la ministerul muncii si la ministerul de finante, sper sa ajung inclusiv la ministri sa le explic exact situatia, chiar nu vad alta solutie decat sa vina si sa participe alaturi de noi la acest efort financiar.” a declarat Liviu Radasanu, director executiv DGASPC.
Insa, in cazul in care nici cei “doi parinti” ai institutiei nu vor putea aloca fondurile necesare pentru salariilor angajatilor Directiei Copilului, atunci cel mai probabil se va ajunge din nou la actiuni de proteste in strada, la care si-a anuntat participarea si Liviu Radasanu.
“
Vor urma protestele oamenilor, dar sincer va spun ca in mijlocul lor voi fi si eu, inteleg ca am inceput un set de economii, de reforme, ne intelegem foarte bine cu sindicatul in sensul ca, in mometul cand e ceva de discutam, in scopul eu stiu al, in scopuri constructive, pentru Directie, pentru oameni”, a mai tinut sa precizeze Liviu Radasanu.
Parere de altfel impartasita si Marius Orosanu, lider Sindicatul Impact care, asemeni sefului DGASPC sustine ca, in cazul in care problema salariilor nu va fi rezolvata, atunci rabdarea angajatilor este una limitata si cel mai probabil vor avea loc noi proteste in strada.
“
In conditii normale am fi foarte incantati de solidaritatea unui conducator de institutie, respectiv a unui director executiv cu salariatii, din pacate, in conditiile date, nu ajuta cu nimic aceasta masura, ma refer la un ajutor concret, la un ajutor palpabil, solutia din punctual nostru de vedere ar fi ca atat dumnealui cat si reprezentantii Consiliului Judetean, in perioada cat nu vom fi in strada, sa gaseasca solutii la nivel de Bucuresti”, a declarat Marius Orosanu, lider Sindicatul Impact.
Totodata, Marius Orosanu a mai declarat ca, singura speranta de alocare de fonduri este indreptata catre CJ Botosani intrucat de la nivel central, nu va fi posibila o redirectionare de resurse financiare intr-un timp scurt, respectiv doua-trei saptamani.
In decursul anului precedent, de la Ministerul Finantelor a fost alocata suma de 15 milioane pina la inceputul lunii septembrie, situatie care daca ar fi fost valabila si in 2009, nu s-ar fi ajuns din nou la acest deficit bugetar.