Domnitorul vizita deseori comuna pentru a-și savura unul dintre vinurile sale preferate.
Ștefan cel Mare este unul dintre cei mai importanți români din istorie. A fost domnitor al Moldovei, timp de aproape jumătate de secol, între 1457 și 1504, reușind să transforme principatul est-carpatic într-o forță economică și militară de la nord de Dunăre. S-a apărat cu succes în fața agresiunilor militare, declanșate de marile puteri ale vremii și totodată a lăsat în urma sa o bogată moștenire culturală și ecleziastică.
Ștefan cel Mare a fost și un mare iubitor de vin, după cum indică specialiștii oneologi, dar și faptul că a avut o grijă constantă pentru întreținerea și dezvoltarea podgoriilor din Moldova, scrie stiripesurse.ro
Unul dintre vinurile apreciate de Domnitor, ar fi fost unul negru din zona Frumușica, astăzi județul Botoșani.
Podgoriile de la Rădeni, Frumușica, fac parte din arealul Cotnari. Și aici era crescut un soi vechi, din poama căruia se face un vin vechi, țărănesc, negru și aromat, plin de tatin. Oamenii locului îl numesc „sculău” și spun că are proprietăți afrodisiace importante dacă este băut cumpătat.
Ștefan cel Mare ar fi cunoscut acest vin în urma vizitelor la curtea domnească de la Hârlău, aflată la mică distanță de Rădeni, Frumușica, dar și în drumurile sale către Botoșani, unde oprea, spun legendele, la hanul din Frumușica. Localitatea își trage numele de la hangiță.
Povestea spune că frumoasa hangiță nu ar fi cedat avansurilor voievodului și nici nu ar fi dorit să-și dezvăluie numele. Așa că Ștefan, fără să-i poarte pică, i-a spus „Frumușica“ și s-a mulțumit doar cu vinul locului.
(sursă foto: historia.ro)
Happy Cinema Botoșani vă invită la film: PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
PLANTA compromisă la Botoșani pentru al doilea an la rând: Înregistrăm un fenomen de...
Oana Sava
Nov 01, 2024
Vrei să te antrenezi ca la carte? Evită aceste 7 greşeli
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024