În afară de spațiile de vânătoare, la Botoșani arma se scoate cel mai des într-un singur loc.
Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) acționează împotriva contrabandei, fiind inițiate în acest sens o serie de acțiuni la nivel local în vederea cunoașterii și stăpânirii acestui fenomen cu consecințe negative asupra bugetului statului.
Polițiștii de frontieră care își desfășoară activitatea în cadrul structurilor de pe raza județului Botoșani au intensificat activitățile de pe această linie executând în anul 2017 mai multe acțiuni specifice, rezultatele materializându-se în confiscarea unui număr de aproximativ 3.560.000 de țigarete.
Au fost constate 109 de infracțiuni în domeniul contrabandei și au fost reținute 9 persoane.
Grupările infracționale au tendința de a introduce țigările în România disimulat, ascunse în interiorul altor produse permise la intrare sau pentru care există documente necesare.
„Există în preocuparea unor grupări infracționale, introducerea ilegală a țigaretelor de contrabandă pe teritoriul României folosind ca metode: traversarea râului Prut cu barca, cu funia peste râul Prut, prin tragere cu lansete, prin metoda plutitoare”,
Robert Tăuteanu, comisar șef STPF
Acesta a afirmat că membrii grupărilor infracționale sunt din ce în ce mai bine dotați tehnic, aceștia folosind autoturisme puternice.
Dacă vă întrebați ce se întâmplă cu țigările confiscate, ei bine, acestea sunt distruse în marea lor majoritate. Totuși, țigările care fac obiectul unui dosar penal se predau la finalizarea dosarului.
Robert Tăuteanu a povestit două cazuri concrete.
În primul caz s-a descoperit o cantitate de 15.000 de pachete de țigări de proveniență Moldova, în valoare de 170.500 de lei, marfă ce urma să ajungă pe piața neagră de desfacere în zonă.
Iar celălalt caz s-a petrecut în luna mai când polițiștii de frontieră au organizat o acțiune pentru a preveni contrabanda. Astfel, s-a observat în direcția localității de frontieră Pomârla, mai multe persoane care transportau un colet de culoare neagră.
Acestea au încercat să dispară, motiv pentru care polițiștii de frontieră respectând reglementările legale au folosit armamentul din dotare trăgând două focuri de avertisment în plan vertical fără a fi înregistrate victime sau pagube materiale.
Șeful STPF a declarat că având în vedere prejudiciile aduse la bugetul de stat, polițiștii de frontieră vor continua să întreprindă împreună cu celelalte instituții de activitate, măsuri ferme în zona de competență în vederea depistării și sancționării persoanei implicate în astfel de ilegalități.
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024