Un centru social destinat în special femeilor victime ale violenţei domestice va fi amenajat într-o comună din nordul extrem al României.
Este o iniţiativă inedită iar noul centru social va fi dotat cu sală de mese şi inclusiv spaţii pentru activităţi recreative.
În judeţul Botoşani sute de femei sunt victime ale violenţei domestice. Mai ales în mediul rural în zonele din nordul extrem al judeţului, în locuri unde concubinajul este preferat căsătoriei legale, violenţa în familie este o realitate cruntă. Femeile alungate de acasă deobicei cu tot cu copii ajung să stea pe la părinţi sau rude dacă au noroc să fie primite.
Restul ajung pe străzi, iar doar câteva sunt găzduite pe o perioadă limitată de timp în centrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din municipiul Botoşani. Tocmai de aceea un primar de comună a luat o iniţiativă inedită.
A început amenajarea unui centru social destinat femeilor alungate de acasă cu tot cu copii dar şi pentru adăpostirea tuturor sătenilor care rămân fără acoperiş deasupra capului în urma calamităţilor. Acest centru social va fi terminat cel mai probabil în comuna Hilişeu Horia, o comunitate aflată la graniţa nordică a României.
Comuna Hilişeu Horia este una dintre cele mai nordice comunităţi din România. Are un farmec aparte, iar oamenii sunt foarte harnici. Dar cu toate acestea, Hilişeu Horia este o zonă rurală situată departe de civilizaţie. În acest context oamenii luptă cu problemele sociale şi de multe ori cu natura neîmblânzită. Comuna este renumită pentru inundaţiile de proporţii, în urma cărora zeci de localnici au rămas fără acoperiş deasupra capului. Totodată sunt femei care au fost alungate de acasă cu tot cu copii, de bărbaţii vicioşi sau plictisiţi de responsabilităţi.
Din cauza acestor probleme sociale, edilul localităţii a decis să facă un centru social, unde să-i adăpostească pe aceşti oropsiţi ai soartei. Pe oamenii care rămân acoperiş desupra capului şi bântuie neajutoraţi uliţele.
”Sunt victime ale violenţei domestice. Sunt femei care sunt alungate cu tot cu copii. Mai ajung pe la rude. Dar şi acolo se pune problema cât şi cum îi primeşte. Pot să ajungă să fie consideraţi o povară. Mai apoi sunt şi oameni care pot rămâne fără casă în urma inundaţiilor. Am văzut ce s-a întâmplat în anii trecuţi. Apoi se pot întâmpla multe, de exemplu bătrâni cu casa făcută scrum în urma unui incendiu şi rămaşi pe drumuri. Sunt cazuri concrete pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului şi ne-a determinat să găsim soluţii. Aşa că ne-am gândit la un centru, la un loc unde să le putem oferi cazare şi condiţii de trai. Să le oferim o speranţă atunci când le este mai greu”, spune Ioan Butnaru, primarul din Hilişeu Horia.
Acest centru social de urgenţă va fi amenajat într-o clădire care deja există în comună. În momentul de faţă găzduieşte şi serviciul de asistenţă comunitară. O clădire rămasă în comună din anii comunismului. Noul centru de adăpost al oropsiţilor va funcţiona la etajul unu al clădirii. Ideea s-a născut de trei ani, însă din cauza fondurilor insuficiente abia acum a fost finalizat. Totul a fost recompartimentat, consolidat, văruit şi vopsit. Mai urmează doar amenajarea propriu-zisă a interioarelor, plus dotarea.
Edilul speră ca în toamnă centrul să devină funcţional. Este probabil unul dintre cele mai complexe centre de aceste gen din mediul rural moldovenesc. Dispune de numeroase facilităţi.
”Are dormitoare, apoi o sală mare pentru activităţi, unde copii cazaţi aici vor putea fi educaţi şi atraşi în diferite activităţi de la pirogravură la împletituri în nuiele şi alte activităţi. Va fi inclusiv sală de mese, pentru că se va servi şi masa caldă, apoi deja am făcut băile”, spune primarul.
Totodată pe acelaşi palier va funcţiona şi o bibliotecă, unde se vor afla şi calculatoare conectate la internet.
Investiţia în centru social, până la momentul de faţă se ridică la 110.000 lei. Cei care vor beneficia de un loc de urgenţă în acest centru vor fi bine selectaţi cu ajutorul asistentului social şi vor putea rămâne cazaţi până se găseşte o soluţie convenabilă pentru rezolvarea problemei.
Oamenii din comună spun că centrul social ar putea fi o binecuvântuare într-un loc în care bântuie inundaţiile. Totodată casele bătrâneşti sunt expuse focului, iar bătrânii de multe ori neajutoraţi pot rămâne fără acoperiş deasupra capului.
”Sunt femei bătute săracele. Am văzut şi eu una care a dat-o afară cu trei copiii. Este bine, să aibă şi ele săracele unde pune capul. A mai fost una, a fugărit-o cu tot cu copil mic. S-au împăcat dar unde stă până îi trece nebunia, în pădure? Şi mai este şi apa, că la noi nu ştii cum vine şi i-a tot”, spune tanti Elena din Iezer, un sat din comuna Hilişeu Crişan.
Totodată inclusiv asistenţii medicali comunitari din comună spun că femeile, mai ales cele care stau în concubinaj cu parteneri care le pot da oricând afară din casă, au nevoie de un loc de refugiu.
(Sursa Adevărul)
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024