(P) Află ce trebuie să faci pentru a conduce în siguranță de fiecare dată când ești pe șoselele din România. Statistici și informații uluitoare. Marea majoritate a statelor din Uniunea Europeană a raportat o reducere a numărului de accidente rutiere. Scăderea este de aproape 58% (în intervalul 2001-2017). România, ca stat UE, se confruntă cu o constanță la nivelul accidentelor rutiere. Este una dintre cele mai nesigure țări ale Comuniunii (96 de decese cauzate de astfel de accidente la 1 milion de locuitori).
96 de morți la 1 milion de locuitori, primul loc în top. Pe cel de-al doilea loc se clasează Bulgaria, cu 88 de decese la milionul de locuitori și Letonia, cu 78 de morți la un milion de locuitori. Ponderea accidentelor indică un potențial de pericol ridicat în zonele rurale (55%). Zona urbană este un mediu periculos, de asemenea, cu 37% dintre accidentele rutiere înregistrate. 46% dintre aceste accidente sunt cauzate de mașini, în timp ce 21% se produc din vina pietonilor.
Automobilele care circulă pe șoselele din Uniune trebuie să fie sigure și apte să reducă la maxim efectele în cazul unui accident auto. UE a impus peste 30 de sisteme pentru siguranță care trebuie să fie prezente pe mașinile care circulă pe drumurile naționale și internaționale. România dispune de un parc auto cu aproape 6, 5 milioane de autovehicule. Puțin peste 5 milioane dintre acestea au o vechime cuprinsă între 11 și 20 de ani, cu peste 1 milion de automobile care depășesc o vechime de 20 de ani.
Poliția Română a raportat în 2017 peste 8624 de accidente rutiere, cu un număr de 1951 de decese. Este pregătită România să se schimbe și să adere la programele de îmbunătățire a siguranței pe șosele? Programele “Rabla” și “Rabla Plus” sunt derulate în mod constant, an de an, dar mașinile vechi și la mâna a doua rămân în topul vânzărilor. Ce se poate face în acest caz, pentru a evita producerea unor astfel de evenimente nefericite?
Este foarte simplu: asigură-te că modul în care conduci este unul defensiv, iar mașina ta este verificată complet. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a conduce în siguranță:
● Verifică-ți mașina înainte de a pleca de drum – indiferent dacă mergi pe distanțe scurte sau pe drum lung. Începe cu luminile de poziție, semnalizările, faza scurtă/faza lungă și continuă cu frâna, ambreiajul, accelerația și schimbătorul de viteze.
● Nu uita ce ai învățat la școala de șoferi – reglează-ți scaunul, oglinzile și centura. Dacă ai pasageri în mașină, atunci roagă-i să-și pună și ei centura (este o obligație legală a șoferului). În cazul în care transporți copii în mașină, aceștia trebuie asigurați și transportați în scaune auto special concepute pentru ei.
● Bazează-te pe GPS-ul telefonului, dar montează-l în dispozitivele de prindere de pe bord. S-a demonstrat ca acestea reduc numărul accidentelor rutiere și îi determină pe șoferi să conducă în mod prudent. Sunt accesibile și pot fi cumpărate la prețuri avantajoase. Iar dacă îți lipsesc banii momentan, poți opta rapid pentru un împrumut nevoi personale folosind serviciul de comparații de credite online Monily.
● Nu utiliza dispozitivele mobile în timp ce șofezi – nu doar că vei primi o amendă usturătoare, dar siguranța ta, a celor din mașină și din imediata ta apropiere (oameni și vehicule) sunt puse în pericol.
● Atenție la ceea ce se întâmplă în trafic – de la semnalele statice (semafoare, semne de marcaj, etc.) și până la cele ale celorlalți participanți.
Desigur, nu uita să nu consumi niciodată băuturi, medicamente sau substanțe care îți pot diminua abilitățile de condus. Nu te gândi niciodată la amenzile pe care le poți încasa pentru nerespectarea legilor rutiere, ci cum poți să conduci astfel încât să fii în siguranță. Atât tu, cât și ceilalți din trafic: viața trebuie să aibă întotdeauna prioritate!
Cum să obții bani urgent: soluții rapide și eficiente
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Cadouri din străinătate: Cum să trimiți colete rapid și sigur din Spania sau Italia în România
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Botoșănean prins BĂUT la volan după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024