Muzeul Județean Botosani anunță participarea la o manifestare culturală de excepție,expoziția-eveniment „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, ce se va deschide începând cu data de 30 septembrie și până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, Regatul Spaniei cu o serie de exponate de mare interes istoric și artistic, obiecte ce provin din expozițiile de bază ale Muzeului de Istorie din Botoșani, descoperiri arheologice emblematice de pe teritoriul județului nostru.
Coordonată de către Muzeul Național de Istorie a României, expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al Preşedintelui României, Excelența Sa Domnul Klaus Iohannis. Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.
Reunind 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, își propune să ofere vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spațiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene.
Dintre piesele de valoare excepțională ce vor fi expuse în cadrul expoziției, un loc important îl ocupă descoperirile getice timpurii și din perioada clasică a civilizației dacice, începând cu coiful de aur de la Coțofenești, căruia i se vor adăuga tezaurele getice de la Stâncești (județul Botoșani), Agighiol, Peretu, Bunești, tezaurele dacice de brățări de la Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argint de la Sâncrăieni, București-Herăstrău, Coada Malului, Lupu, dar și unele tezaure de podoabe de argint recuperate de statul român în ultimii ani.
Demersul expoziţional este prima prezenţă de acest tip în spaţiul cultural al Regatului Spaniei şi este structurat cronologic în şase teme generice, acoperind fenomenele de civilizaţie specifice începând cu finalului primei epoci a fierului şi conexiunile cu lumea scitică, trecând apoi prin civilizaţia La Tène pe teritoriul României, prin istoria provinciilor romane Dacia şi Moesia Inferior şi a spaţiului ce nu a fost înglobat în Imperiul Roman, pentru a conduce apoi vizitatorul în perioada secolelor IV - VII A.D., esenţială pentru transformarea continentului european.
Participarea Muzeului Județean Botoșani la această expoziție internațională de excepție cu cca. 80 de piese din colecțiile sale (1/10 din totalul expoziției!) reprezintă o recunoaștere a valorii patrimoniului arheologic al instituției noastre și implicit al județului Botoșani. În ultimii aniMuzeul Județean Botoșani a mai fost cooptat la organizarea unor mari expoziții internaționale în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (”Aurul și argintul antic al României”/2015, Expoziția „Comorile României”, China 2016 etc.), ca urmare firească a întregii activitați de cercetare, conservare, restaurare desfășurată de instituția noastră,precum și cea de valorificare științifică și expozițională.
Conferința de deschidere a expoziției a avut loc în data de 11 august 2021 la sediul Muzeului Național de Istorie a României în prezența secretarului de stat în Ministerul Culturii, dl. Liviu Brătescu,dl. dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României, dar și a managerilor muzeelor partenere. Din partea Muzeului Județean Botoșani a fost prezent managerul instituției, dl. dr. Aurel Melniciuc.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
AUR Botoșani: Împreună, suntem dedicați unui viitor mai bun pentru Trușești și pentru întreaga țară
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
INEDIT: Câțiva elevi din Botoșani au dirijat traficul alături de polițiști - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024