Acum, dacă și la Botoșani există taximetriști cu „maimuțe”, rămâne încă un mister.
Acesta este de fapt termenul utilizat în cazul celei mai noi metode de fraudare a clienților care apelează la serviciile de taximetrie. Și cum în preajma sărbătorilor, când se consumă băuturi alcoolice mai mult decât în alte perioade ale anului, taxiurile sunt extrem de solicitate, instituțiile statului au efectuat o serie de controale pe acest segment de activitate.
Vorbim despre Serviciul Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.
Un raport a fost prezentat într-una din ședințele organizate la Prefectura Botoșani.
„Când merg prin orașe mai mari, unde mai este prezumția cu „maimuța” să fraudeze indicația aparatului. „Maimuța” aia, am văzut și eu la televizor, de asta am și ales tema asta în urmă cu două, trei săptămâni, au făcut un control la București. Sunt niște dispozitive conectate undeva pe dedesubt la o mufă și mai dau impulsuri la mână. Am înțeles că la București a descoperit Poliția astfel de echipamente de fraudare”,
Vasile Trofinov, șef Serviciul Județean de Metrologie Legală Botoșani
”Maimuţa” este un dispozitiv electronic prin care se măreşte în mod artificial preţul curselor. Acesta se cuplează în mod artizanal la instalaţia electrică a aparatului de taxat şi care, prin intermediul unui comutator, introduce impulsuri fictive în aparat. Dispozitivul este acţionat de şofer prin intermediul unui întrerupător care poate fi montat la orice comandă a maşinii: la schimbătorul de viteze, la maneta de semnalizare, la pedale, sub covoraşele de cauciuc, etc. Când acest întrerupător este utilizat, aparatul de taxat marchează impulsuri în plus şi măreşte în mod artificial preţul cursei.
La Botoșani, în controalele efectuate nu a fost găsită nici o „maimuță”.
„Controlul s-a desfășurat pe la mijlocul lunii august până în septembrie, la Botoșani au fost controlate aleatoriu aproximativ 10% din numărul total de taximetre, 51 de taximetriști din Botoșani și Dorohoi. Nu au fost descoperite probleme de genul fraudare, neverificare în termen sau sigilii rupte”,
Vasile Trofinov, șef Serviciul Județean de Metrologie Legală Botoșani.
Însă, pe de altă parte, șeful de la Metrologie arată că la taximetriști, aceste verificări sunt extrem de dificile.
„Și controlul este un pic mai dificil în sectorul acesta pentru că oamenii au stații. Și când ai mers și ai controlat primul taximetrist, se dă prin stație: «Metrologia în control» și dispar. Nu neapărat că nu sunt în regulă, dar omul spune că, decât să aibă un control, mai bine pleacă. Dar asta mai mult se întâmplă la Dorohoi. Sunt zece mașini în stație, urc în prima, a doua și când mă uit, numai sunt celelalte”,
Vasile Trofinov, șef Serviciul Județean de Metrologie Legală Botoșani.
Pentru a nu fi înşelaţi, clienţii ar trebui să fie atenţi la afişajul la aparatul de taxat, pentru a sesiza eventualele creşteri artificiale ale tarifului. De asemenea, trebuie să urmărească ce face şoferul cu mâinile.
Cel mai indicat este să ceară bonul. Acolo se vede şi câţi kilometri a parcurs şi câţi bani a plătit. În plus, odată eliberat bonul, şoferul nu mai poate nici să dea cu cuarțul. Odată tiparit bonul, suma este înregistrată. Camera Taximetriştilor din Bucureşti îi sfătuie pe cei păcăliţi să facă o adresă, astfel încât firma sau taximetristul să rămână fără autorizaţie.
Cuarţul este un dispozitiv luat de la o bricheta electrică sau un aprinzător de aragaz. Impulsul electric al dispozitivului este aplicat la finalul cursei pe aparatul de taxat, iar valoarea cursei este ştearsă din memorie, rămânând doar suma de pornire. În acest fel, suma încasată de la client rămâne în buzunarul şoferului, iar pe bon se înregistrează doar o mică parte din sumă-doar pornirea.
Taximetriştii care sunt prinşi în cadrul controalelor din trafic riscă o sancţiune contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei şi confiscarea dispozitivelor. De asemenea, dacă poate fi dovedit prejudiciul care a fost creat prin folosirea acestor dispozitive, taximetristul poate fi acuzat şi de evaziune fiscală şi înşelăciune prin mijlocare de măsurare, care sunt fapte penale.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘÃNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024