În ultima perioadă de timp, autorii înşelăciunilor şi-au diversificat modurile de operare, apărând noi modalităţi de săvârşire a acestui gen de infracţiuni.
Poliţiştii vă informează asupra riscului de furt/tâlhărie ce poate să apară în urma infracţiunilor comise prin diverse tehnici, de către persoane rău intenţionate, ce vă pot provoca prejudicii materiale. Prezentăm mai jos unul dintre modurile de operare ale infractorilor care acționează în mediul rural. Descriem, pe scurt, etapele pe care le urmează infractorii:
1. Mai întâi, bat la porțile cetățenilor sub diverse pretexte:
- sunt vânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)
- solicită achiziționarea unor produse obținute în gospodăria proprie, în baza unor anunțuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.)
- pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni;
- solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;
- doresc achiziţionarea de cupoane de călătorie ;
- alte “povești” menite a facilita interacțiunea cu potențiala victima și comiterea infracțiunii.
2. Observă unde își ține banii victima – corp de clădire, camera, locul în cameră, etc);
3. Distrag atenția victimei și dacă reușesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente.
4. Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment, hoții se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională.
Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în cazul comiterii unui anumit gen de infracţiuni. De aceea este necesar ca acestea să cunoască şi să aplice anumite măsuri pentru a nu deveni o victimă. Totodată, din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta.
CE TREBUIE SĂ ȘTIŢI:
- de obicei, acești infractori sunt persoane străine de localitatea dvs. De cele mai multe ori ei acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc;
- nefiind indiferent și dând dovadă de vigilență vă protejaţi în primul rând pe dvs, dar și pe rudele, vecinii dvs, mai ales pe cei care sunt în vârstă.
CE TREBUIE SĂ FACEŢI:
- să fiţi atent la persoanele străine de localitatea dvs, mai ales dacă observaţi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;
- rețineţi semnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează;
- discutaţi permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintiţi-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;
- anunțaţi imediat autoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observaţi persoane/comportamente suspecte sau când aflaţi de comiterea unei infracțiuni.
Apelăm totodată la persoanele care au rude apropiate care se încadrează în profilul victimelor acestui tip de infracţiune să ia legătura cu acestea și să le prevină asupra modului de operare folosit de către infractori, pentru a nu cădea în “plasa” acestora
- comunicat IPJ Botoșani
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024