Peste o sută de fermieri botoșăneni au luat parte vineri la Adunarea Generală a Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis. Organizată la Stațiunea de Cercetare Popăuți, ședința a adus laolaltă nu doar membrii ONG-ului cu profil agricol, ci și oaspeți de seamă.
De altfel, întrunirea a început cu o alocuțiune a prodecanul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași.â
”Pe linie profesională vă pot spune multe, însă probabil că mulți dintre dvs. așteptați răspunsuri de la domnii de la APIA pentru că acolo sunt banii care susțin sectorul, însă ceea ce vă pot spune este că întotdeauna cel care face o treabă de calitate, care respectă anumite reguli, care aplică măsurile în baza cărora se pot accesa acele fonduri, are șanse mari de reușită”,
prof.univ.dr.Constantin Pascal.
Profesorul universitar a felicitat membrii asociației pentru că și-au unit eforturile ca să îndeplinească un program de ameliorare stabilit și aprobat de Agenția Națională de Zootehnie.
A adăugat totodată că oaia karakul este una specială pentru că necesită alt regim alimentar și alte preocupări în activitatea de reproducție și de asemenea, ”atenție în toate fazele de creștere a mieilor”.
În fața fermierilor a venit și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, care le-a dat vești fermierilor despre proiectele care se dezbat în Parlament și care îi interesează direct.
”Este acea lege care se referă la practicile neloiale. Știți că, mai mult sau mai puțin vă intersectați cu această lege, dar marile magazine din România își fac un lobby foarte, foarte mare pe această lege, în schimb dvs. sunteți la nivel național destul de slab reprezentați, dar trebuie să știți că noi ne batem pentru tot ceea ce înseamnă interesul fermierilor și al producătorilor români și în final pentru consumatori. Trebuie însă să fiți puternici și puteți fi puternici când sunteți uniți și când sunt bine reprezentați”,
Costel Șoptică, deputat.
Parlamentarul le-a cerut fermierilor prudență, mai ales la semnarea contractelor, explicând că se întâmplă să iscălească tot felul de acte fără a beneficia de o asistență juridică și după câteva luni realizează că nu mai pot onora înțelegerea, oferind ca exemplu contractele bancare.
Doi reprezentanți ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au dat detalii despre plăți și au răspuns unor agricultori nedumeriți, după care, printre altele, fermierii au aprobat raportul de activitate și situația financiară pe anul precedent.
”Cam toate întâlnirile noastre cu Ministerul Agriculturii, cu Academia de Științe Agricole și Silvice, toate s-au desfășurat online din cauza situației sanitare și eu vă mulțumesc că și dvs. ați înțeles acest lucru și ne-am protejat cu toții”,
Ionică Nechifor, președinte ACOC Moldoovis.
Adunarea Generală a fost precedată în perioada 23 – 25 februarie de cursuri de instruire privind normele de apreciere a ovinelor de reproducție din rasa karakul de Botoșani.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Multă durere după moartea preotului de 37 de ani: CÂND are loc înmormântarea
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Liviu Ciobotariu, după înfrângerea cu Rapid: Mă așteptam la mai multe de la elevii mei
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Jocurile video vor deveni materie opțională în licee: Decizia a fost luată de Ministerul Educației
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024