După șase ani de zile în care au fost demersuri pe cale civilă, comercială și penală și după un întreg scandal care a zguduit Primăria Botoșani, suma de 6 miliarde de lei vechi care a echivalat bătaia de joc a unui patron, a fost îngropată definitiv în Bulevardul Mihai Eminescu.
Era de fapt garanția pentru lucrările care au fost realizate într-un mod defectuos în perioada 2006 – 2008 de firma ieșeană Nova Construct. Bani care au fost pierduți definitiv de municipalitate la Înalta Curte de Casație și Justiție unde a fost respins apelul formulat de instituția botoșăneană.
Decizia este definitivă și irevocabilă.
”Asta însemnă că noi practic i-am dat în judecată pentru suma de 600.000 de lei și nu i-am recuperat. Nu cred că se va imputa cuiva această sumă, nouă ni s-a trasat din partea Curții de Conturi necesitatea de a recupera suma, noi am încercat atât în civil cât și pe comercial, ne-am înscris la tabelul creditorilor, ne-a fost respinsă acea cerere”
Cătălin Dolachi, jurist în cadrul Primăriei Botoșani
Cei 6 miliarde de lei vechi reprezentau garanția de bună execuție a lucrărilor însă, funcționarii din Primărie nu ar fi luat măsuri de siguranță încă de la început, astfel că firma ieşeană avea dreptul să scoată banii oricând şi asta a şi făcut.
”Prejudiciul și vinovăția stabilite pe latură penală au putere de lucru de judecată în civil. Și practic unul din argumentele recursului a fost motivarea Curții de Apel Iași în sensul în care nu ar exista un prejudiciu și o persoană din cadrul BRD responsabilă, în sensul în care ei au eliberat sumele corect, pentru că era contul firmei”
Cătălin Dolachi, jurist în cadrul Primăriei Botoșani
Pe cale civilă, procurorii care au cercetat acest caz au neîncepere a urmăririi penale atât pentru funcționarii Primăriei cât și pentru cei bancari.
Lucrările la Bulevardul Mihai Eminescu s-au încheiat în anul 2008 însă nu s-au ridicat la nivelul prevăzut în contract, în iarna acestui an cedând atât trotuarele cât și partea carosabilă.
Un an mai târziu, edilii botoșăneni de atunci au încercat să ia legătura cu firma Nova Construct din Iași pentru reparații, lucrarea fiind încă în garanție. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, lucrările au fost făcute de alt constructor care urma să fie plătit din garanția constituită pentru această investiție și depusă într-un cont la BRD Iași.
Numai că acești bani fuseseră deja retrași cu un an înainte în baza unor documente în care apăreau două semnături falsificate ale șefului serviciului contabilitate, Mirela Gheorghiță și a viceprimarului Romulus Eram.
Iar Nova Construct a intrat în faliment în 2010.
Șase ani de zile s-au depus eforturi pentru recuperarea acestor bani și la insistențele inspectorilor de la Curtea de Conturi.
Cercetările pentru stabilirea persoanei care a falsificat semnăturile reprezentanților Primăriei Botoșani au ajuns și la DNA.
Degeaba.
Procurorii DNA și-au declinat competențele către parchetul de pe lângă tribunal unde procurorul de caz a decis că există fapta dar nu poate fi identificat vinovatul și a clasat dosarul.
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile