La Botoșani, apropiata venire a primăverii a creat oarece confuzii la vestea că luna martie va avea nu un Mărțișor muzical, ci două.
Astfel, pe lângă Festivalul Național de Muzică Ușoară Românească ”Mărțișor Dorohoian” (manifestare cu o tradiție de 38 de ani), în spațiul public a mai apărut zilele trecute un regulament care anunța ediția întâi a Festivalului Concurs Național de Muzică Ușoară Românească ”Mărțișorul” - Botoșani.
Confuzia a venit și din faptul că, printre organizatori/colaboratori, se află și într-un caz și în celălalt Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani.
Primul semnal, venit din partea celor care au parcurs anunțul cu privire la noul festival, a fost că acesta va lua locul celui vechi.
Lucrurile nu stau, însă, deloc așa, după cum afirmă Cornelia Ciobanu, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani. Care, contactată în cursul zilei de miercuri de reporterul Botoșăneanul, a recunoscut că instituția pe care o reprezintă ”s-a cam grăbit” cu anunțul. Cert este că, potrivit managerului, ”vechiul festival rămâne la Dorohoi”.
”Mărțișor Dorohoian rămâne Mărțișor Dorohoian pentru că este al Dorohoiului. Noi ne-am gândit să facem și noi un alt festival de muzică ușoară. Vrem să facem în martie, când nu sunt prea multe activități, pentru că în rest, dacă va fi bine și vom reuși să respectăm programul, avem câte două activități pe lună. Apoi, e o perioadă bună și pentru că mai sunt copiii la școală, în vară sau mai în toamnă ne suprapunem cu alte acțiuni”,
Cornelia Ciobanu, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani
Alegerea aceluiași nume nu are, în opinia Corneliei Ciobanu, altă justificare decât trimiterea la luna primăverii în care este programat festivalul. Se ia în calcul, însă, și o altă opțiune.
”Așa este, vremurile sunt dificile, dar lumea așteaptă, copiii au nevoie de activități. A fost la Școala Populară de Artă un festival, știți câți s-au înscris? Vreo 800. Sunt dornici să se vadă, să iasă…”,
Cornelia Ciobanu, managerul CJCPCT Botoşani
Regulamentul prevede și o taxă de participare care ajunge la 60 de lei de persoană, o sumă deloc neglijabilă, dar necesară, după cum spune Cornelia Ciobanu. Pentru că festivalul va avea un juriu mai mult decât select.
”Este o taxă, da, dar am pus și un juriu acolo cu nume importante, e vorba despre Marius Țeicu, Viorel Gavrilă, va fi un juriu un pic mai select, nu poate intra oricine, iar selecția va fi mai riguroasă”,
Cornelia Ciobanu, managerul CJCPCT Botoşani
În urma confuziilor create, instituția a decis să retragă anunțul apărut în spațiul public, în ciuda faptului că acesta circulă în continuare pe rețelele de socializare.
Mai mult, în cursul zilei de joi, s-a decis ca noul festival să poarte un alt nume, dar va fi menținut tot în martie. Doar că spre finalul lunii.
”Vom face un festival cu o altă denumire, la sfârșitul lunii martie. Dorohoiul își va face Mărțișor Dorohoian. Programul meu de management era Mărțișorul…, m-am gândit să îl facem noi pentru că în contractul de colaborare noi asiguram logistica, plăteam juriul și premiile. Dacă tot suntem online, nu avea rost să mai continuăm așa. Dar cei de la Dorohoi au spus că e al lor, deci îl vor face ei mai departe. Până acum era o colaborare cu Dorohoiul...”,
Cornelia Ciobanu, managerul CJCPCT Botoşani
În consecință, vom avea un martie cu două festivaluri de muzică ușoară românească în județ. Unul la Botoșani, care se va numi altfel decât ”Mărțișor” și altul la Dorohoi, care se va numi în continuare ”Mărțișor Dorohoian”.
Până la apariția noului regulament, un lucru este cert: festivalul de la Botoșani va avea un juriu select, format din Marius Țeicu - o adevărată legendă a muzicii ușoare românești (președintele juriului), Viorel Gavrilă – compozitor, dirijor, profesor, și Cornelia Ciobanu, managerul CJCPCT Botoșani, totodată solistă de muzică populară și profesoară de canto.
Prima ediție a noului festival concurs naţional de muzică uşoară românească are loc, în mod excepțional, exclusiv on-line. Astfel, pe baza înregistrărilor video, juriul va face preselecția participanților în concurs.
În ziua competiției va fi transmisă, în premieră, evoluția artistică a concurenților. Va urma jurizarea și gala laureaților, iar concursul propriu-zis se va încheia în aceeași zi.
Trofeul - 2.500 lei
1. Secţiunea 10-15 ani :
- Premiul I: 1.300 lei
- Premiul al II-lea: 1.000 lei
- Premiul al III-lea: 800 lei
- Menţiune: 400 lei
2 . Secţiunea 16-35 ani :
- Premiul I: 1.800 lei
- Premiul al II-lea: 1.500 lei
- Premiul al III-lea: 1.200 lei
- Menţiune: 800 lei
Precizăm că organizatorii Festivalului Concurs Național de Muzică Ușoară Românească ”Mărțișor Dorohoian” - eveniment care se desfășoară anual la Dorohoi - au fost, până în 2020: Primăria Municipiului Dorohoi, Consiliul Local Dorohoi, Casa Municipală de Cultură Dorohoi, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ALERTĂ meteo: Județul Botoșani, sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Șoferi AMENDAȚI de polițiști cu 40.000 de lei după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
O biserică din Botoșani cu hramul „Sfântul Andrei” va fi în sărbătoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024