Vicepremierul Vasile Dîncu a transmis primarilor din întreaga ţară o serie de subiecte pe care trebuie să le trateze cu prioritate în următoarea perioadă, astfel încât să se poată soluţiona cu o mai mare eficienţă unele probleme ale cetăţenilor.
Discuţiile au avut loc în cadrul unei videoconferinţe organizate la Prefectură joi dimineaţă, vicepremierul luând şi pulsul judeţelor prin portavocea prefecţilor.
Una dintre problemele detaliate a fost derularea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, misiune îmbrăţişată de ANCPI (Autoritatea Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobliară) care îşi propune înregistrarea gratuită a celor 40 milioane de imobile din România. Ajuns la un stadiu de 18,6%, programul are nevoie de implicarea primarilor, pentru ca cetăţenii interesaţi să beneficieze cât mai repede de facilităţile presupuse.
Edilii şefi vor trebui în următoarea perioadă să solicite finanţarea lucrărilor de cadastrare, să preia documentaţia suport şi să informeze cetăţenii privind beneficiile şi derularea programului. Fondurile oferite prin ANCPI sunt de cica 30.000 de euro pe un sector cadastral, beneficiarii finali fiind posesorii de bunuri înregistrate gratuit într-o bază de date reală, permiţându-se, printre altele, deblocarea succesiunilor sau impozitarea conform bunurilor din teren.
Vicepremierul a anunţat, în acelaşi cadru că se lucrează la o a doua etapă de plată a pagubelor create în judeţe de inundaţii şi alunecări de teren. La nivelul judeţului Botoşani alte 13 UAT-uri sunt incluse în documentaţia centralizată la Prefectură, cu pagube suportate ca urmare a averselor din perioada 28 iunie – 18 iulie.
Şi pentru că ne aflăm într-un an atipic din punct de vedere meteorologic, Guvernul a anunţat şi un sprijin financiar acordat fermierilor afectaţi de secetă. Situaţia pe judeţ va fi centralizată tot de Prefectură, iar sprijinul financiar se va îndrepta acolo unde pagubele sunt de peste 30% din suprafeţele cultivate.
Vasile Dîncu a atenţionat, totodată, primarii, că sunt mari probleme în accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea unităţilor şcolare. Documentaţiile incomplete, întârziate, lipsa autorizaţiilor sanitare la un număr foarte mare de şcoli, sunt câteva dintre acestea, se arată într-un comunicat venit pe adresa redacției.
Vezi și: Viceprimarul Cosmin Andrei, chemat la o întrunire cu ”serviciile”
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024