După vizita efectuată în municipiul Botoşani de către secretarul de stat Cezar Irimia din cadrul Ministerului Sanatatii, a rezultat ca se intentioneaza ca atât Maternitatea cât şi Spitalul de pediatrie din municipiu sa devina secţii ale Spitalului Judeţean Botoşani.
Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean, atrage atenţia asupra faptului că desfiinţarea Maternităţii şi a Spitalului de Pediatrie reprezintă o mare eroare, măsura ce se intenţionează urmând să aducă mari prejudicii botoşănenilor.
Aceasta pentru că anunţata transformare a celor două unităţi spitaliceşti în secţii ale Spitalul Judeţean pune în pericol atât serviciile medicale oferite celor două categorii de pacienţi cât şi mult-aşteptata modernizare a imobilului în care funcţionează Maternitatea.
Situaţia de faţă arată că Spitalul Judeţean Mavromati se confrunta cu serioase probleme financiare, având datorii enorme către furnizorii de materiale, dar şi către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate. Colapsul financiar va afecta, cu siguranţă, viitoarele secţii, de maternitate şi pediatrie, cu toate că unităţile sunt acum departe de dezastrul financiar in care se zbate Spitalul Judeţean.
În plus, preluarea Maternităţii de către unitatea judeţeană va ridica mari probleme în derularea proiectului de modernizare. Deşi au trecut mai bine de 6 luni de când Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii au semnat contractul de finanţare pentru această investiţie, nu s-au alocat fondurile pentru demararea lucrărilor. Pierderea personalităţii juridice a Maternităţii creează mari dileme privind soarta proiectului de modernizare şi posibilitatea legală de preluare de către altcineva a contractului de finanţare.
Mihai Ţâbuleac, arată că argumentul prezentat, potrivit căruia se doreşte oferirea unor servicii complexe, in cadrul aceluiaşi spital, nu rezistă. Concret, maternitatea îşi va desfăşura activitatea în aceeaşi clădire în care funcţionează şi în prezent, iar pentru tratarea unor urgenţe obstetrice sau ginecologice se va impune, ca şi acum, transportul pacientelor de la un spital la celalalt. Este salutar să se acopere toate domeniile medicale în acelaşi spital, dar aceasta s-ar putea realiza prin înfiinţarea unor secţii în cadrul Spitalului Judeţean, cu un minim de paturi şi de cadre de specialitate.
Preşedintele Consiliului Judeţean subliniază faptul că măsura de desfiinţare a celor două mari unităţi este ilegală. Potrivit legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, spitalele se desfiinţează prin Hotărâre a Guvernului, la iniţiativa ministrului sănătăţii, cu avizul consiliilor locale sau judeţene. Ori, Consiliului Judeţean Botoşani nu i s-a solicitat un asemenea aviz. Aceeaşi lege arată că reorganizarea unui spital se face la iniţiativa managerului respectivei unităţi, însă niciunul dintre cei doi directori nu a iniţiat vreun astfel de demers.
„Măsura, care sfidează logica şi eficienţa, deschide posibilitatea unor interese ce nu au nimic în comun cu domeniul ocrotirii sănătăţii. Dacă de 50 de ani statul nu a reuşit să aşeze sistemul de sănătate pe propriul făgaş, este inexplicabilă această preocupare subită de a desfiinţa două spitale cu puţin timp înainte de descentralizarea ce urmează a se realiza în domeniul sanitar.”, este punctul de vedere al preşedintelui CJ Mihai Ţâbuleac.
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Tânăr prins cu nereguli la control pe Calea Națională: S-a ales cu dosar penal
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Poate să vină iarna: Șeful cel nou de la „Drumuri” chemat la raport în ședință – VIDEO
Oana Sava
Oct 31, 2024