Până ce să rezolve problema reorganizării spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean oficialităţile botoşănene se bat în communicate. Prefectul a transmis miercuri după amiază o replică la poziţia oficială a PSD-iştilor, care la rândul lor răspunsese dimineaţă tocmai acuzelor primului reprezentant al Guvernului în judeţ.
"Cu regret constat că…”
Ei citaseră din OUG 48/2010 în care se specifica faptul că înfiinţarea şi desfiinţarea spitalelor se poate face şi la iniţiativa prefectului, recomandându-i acestuia să îşi asume el răspunderea pentru pierderea personalităţii juridice de către Spitalul de Psihiatrie, Spitalul de Copii şi Spitalul de Obstetrică Ginecologie şi să nu facă presiuni asupra consilierilor judeţeni să adopte o hotărâre în această privinţă. "
Cu regret constat că, persoane cu responsabilităţi în conducerea acestui judeţ, sau care aspira la acest statut, au probleme serioase în cunoaşterea şi interpretarea legislaţiei române. Ar fi de recomandat ca, atunci când respectivii încearcă argumentarea unei idei, să studieze întreg cadrul legislativ aferent şi nu doar un singur articol dintr-o ordonanţă de urgenţă, care nici acela nu a fost citit cu atenţie”, afirmă
Cristian Roman într-un comunicat. Acesta susţine că în articolul invocat de social-democraţi se menţionează într-adevăr că prefectul are abilitatea de a iniţia proiecte de hotărâri de guvern, însă “în condiţiile legii”.
"«În condiţiile legii» înseamnă că, prefectul, pentru a promova un astfel de proiect de hotărâre, trebuie să respecte legislaţia privind tehnica legislativă, ceea ce presupune întocmirea şi obţinerea unei întregi documentaţii prealabile şi care cuprinde nota de fundamentare, expunerea demotive, avize, aprobări (hotărâri) etc.”, se arată în
comunicat.
“Nu am nici un fel de problemă în ce priveşte promovarea unui proiect de HG”
În acesta se mai menţionează că, potrivit legii administraţiei publice locale, Consiliului Judeţean este singurul competent să hotărască în privinţa reorganizării serviciilor şi instituţiilor subordonate şi tot acesta este cel care hotărăşte modul de administrare a bunurilor din domeniul public al judeţului. Ori managementul spitalelor în discuţie a fost transferat, cu tot cu patrimoniu, Consiliului Judeţean, astfel încât doar el este competent în a decide modul de organizare a acestora.
“Nu am nici un fel de problemă în ce priveşte promovarea unui proiect de HG privitor la comasarea spitalelor, cu condiţia să fie îndeplinite procedurile prealabile, adică în condiţiile legii, aşa cum prevede articolul pe care l-au citat cei care mă atacă acum, încercând astfel să-şi ascundă interesele subiective privitoare la sistemul sanitar botoşănean”, declară
Cristian Roman. El dă ca exemplu promovarea actului normativ privind transformarea Spitalului Orăşenesc Săveni în secţia a lui “Mavromati”.
(S.B.)