Dacă apar, inexplicabil, leziuni ale vaselor de sânge pe degetele de la picioare, nu treceți cu vederea. Mergeți la medic pentru evaluare, este mesajul medicului. Ar putea să fie simptome de COVID Toes.
Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează că apariția unor leziuni pe degetele de la picioare, mai ales ale copiilor, care evoluează ca o mică arsură și generează o bășică cu lichid, nu trebuie ignorată, dacă rănile nu au nicio explicație.
“Dacă nu este o rosătură de la un pantof inadecvat, mergeți la medicul dumneavoastră pentru evaluare”, scrie pediatrul pe platforma de educație pentru sănătate pe care a fondat-o – Spitalul Virtual pentru Copii.
Mesajul integral al lui Mihai Craiu:
“Am văzut primele imagini similare acum aproape o lună. Trimise de o prietenă, medic italian de urgențe. Apoi în urmă cu aproape 2 săptămâni, altele, aproape identice, trimise un pediatru de la Paris.
Astăzi [miercuri, 22 aprilie – n.red.] am citit 3-4 știri de presă din SUA, inclusiv in știrile Yahoo… despre COVID Toes.
Ce sunt aceste ‘COVID Toes’? Reprezintă leziuni localizate la degetele de la picioare, mai ales ale copiilor. Se pare că ar putea fi produse ca urmare a unor leziuni ale vaselor de sânge din pielea zonei respective.
Aceste umflături, de culoare violacee, produc senzația de mâncărime si apoi evolueaza ca o mică arsură, ce generează o bășică cu lichid în zona afectată.
În literatura de specialitate a medicilor dermatologi se cheamă Pernio. Deoarece în limba latină termenul pentru ‘degerătură’ este ‘pernio’. Atunci când purtăm iarna încălțări nepotrivite, în vreme rece, poate să apară pernio…
Să fie o vasculită COVID19, la copil? Posibil…
MESAJ DE LUAT ACASĂ – dacă apar, inexplicabil, astfel de leziuni pe degetele de la picioare este bine să nu treceți cu vederea. Dacă NU ESTE o rosătură de la un pantof inadecvat, mergeți la medicul dumneavoastră pentru evaluare”.
Mihai Craiu este medic primar pediatru, a absolvit studiile medicale la Facultatea de Medicină din București, lucrează de 30 de ani “în același spital, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului”, și este profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.
În 2017, Craiu a lansat proiectul Spitalul Virtual pentru Copii, prin care le oferă părinților și colegilor medici/asistenți o platformă pentru discutarea temelor de sănătate în pediatrie.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Prăpăd după BLOCADA: Zeci de șoferi au rămas fără permis la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Cum să îi implici pe cei mici în pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Directorii de instituții se întrec în citit rapoarte „roz"
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Reacția lui Cornel Șfaițer, după remiza cu Botoșani: Am fi meritat mai mult după aspectul jocului
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Tânărul din Botoșani care a lăsat chitara pentru medicină: E nevoie sa fim un exemplu
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024