Întâmplări incredibile vineri dimineaţă la etajul II al Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) de la Botoşani. Medicii stomatologi care îşi desfăşoară activitatea în clădirea respectivă susţin că au fost anunţaţi că trebuie să părăsească spaţiul deoarece contractele de chirie cu CTS le expirau la sfârşitul anului, adică... a doua zi. Ar fi fost chemaţi la 9:30 şi li s-a cerut să semneze notificările până la ora 10:00. Nu au avut timp să se dumirească prea bine în legătură cu ce se întâmplă fiindcă în scurt timp CTS s-a închis şi nu au mai avut cu cine să discute problema.
Cabinetele medicale ba sunt ale CJ, ba ale Centrului de Transfuzie
Etajul II al clădirii din strada Marchian în care funcţionează CTS are o poveste cel puţin ciudată. În 2002, odată cu Spitalul Judeţean, a trecut în domeniul public al judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean şi Centrul Stomatologic, inclusiv etajul imobilului unde îşi desfăşoară CTS activitatea. CJ a preluat şi contractele de comodat încheiate de spital cu medicii, numai că în 2006, la trei ani şi jumătate de la trecerea Spitalului Judeţean la CJ, CTS Botoşani revendică o bună parte a etajului II, susţinând că îi aparţine de fapt conform unui protocol pe care însă reprezentanţii CJ nu l-au văzut vreodată.
Mai mult, în inventarul domeniului public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii - Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT), CTS Botoşani figurează cu demisol, parter şi etaj, fără etajul II. Cum CJ a trebuit să pună în aplicare OUG 68/2008 privind vânzarea spaţiilor medicale, a cerut totuşi INHT acordul pentru ca etajul al doilea al clădirii să fie trecut în administrarea CJ. INHT şi l-a dat, însă mai era necesară şi adoptarea unei hotărâri de Guvern, lucru care nu s-a mai întâmplat nici până în ziua de astăzi.
Contracte fără dată şi număr cu o instituţie a statului
În aceste condiţii, deşi nici reprezentanţii CJ şi nici medicii nu au văzut vreun act de proprietate pe etajul mult disputat, în primăvara anului precedent au încheiat contracte de închiriere pentru cabinete cu CTS. Incredibil pentru o instituţie a statului este că respectivele contracte nu au dată şi nici număr. Mai mult, medicii se plâng că atunci când plătesc chiria li se eliberează chitanţe fără să se specifice perioada pentru care au achitat. Contractele au fost parafate până la 31 decembrie 2011 şi în baza lor unii medici au efectuat mai multe investiţii în spaţiile respective: şi-au cumpărat scaune stomatologice evaluate la 4.000 de euro bucata, şi-au pus uşi şi geamuri termopan, au văruit holul, au vopsit balustradele la scară, au montat aparate de aer condiţionat.
Susţin că, atunci când întrebau de prelungirea contractelor li se spunea că acest lucru se va petrece, fiind mereu amânaţi, pentru ca pe 30 decembrie să fie chemaţi la CTS pentru a li se înmâna notificările prin care sunt anunţaţi că în 15 zile trebuie să elibereze spaţiile deoarece le-au expirat contractele şi nu vor mai fi prelungite.
„Noi am crezut că am fost chemaţi să semnăm prelungirea contractelor, însă când am ajuns ni s-au dat notificările. Noi am investit, am băgat bani pentru că avem pacienţi. Eu ce fac acum, îmi iau scaunul în spate şi mă duc în faţa Policlinicii?”, a afirmat
Raluca Sfichi, unul dintre cadrele medicale care lucrează la cabinetele de acolo.
Nu au pe unde să intre şi să iasă din clădire
Medicii de aici se plâng că toate celelalte cabinete medicale, aflate în clădirea Policlinicii Stomatologice, s-au vândut deja medicilor, ei fiind singurii aflaţi într-o asemenea situaţie.
Aceasta a iscat şi probleme incredibile. Astfel, clădirea în care îşi au cabintele are două intrări, una este blocată de conducerea CTS, care nu doreşte să o deschidă, iar cealaltă a fost vândută la pachet cu cabinetele medicilor din clădirea vecină, astfel încât cabinetele de la CTS nu au o cale proprie de acces.
„Colegiul Medicilor vrea să ne ajute”, ne-a declarat
medicul Oana Drobotă, care a povestit că medicii din clădirea vecină şi-au dat acceptul pentru utilizarea scării pe care au devenit proprietari.
Şefa CTS nu prea are timp de explicaţii
Pe 30 decembrie, în jurul orei 14:30, CTS era deja închis. Am contactat-o telefonic pe şefa unităţii, care a evitat însă să dea prea multe detalii. Redăm mai jos dialogul, care este edificator în această privinţă
- De ce le-aţi cerut să părăsească spaţiile de acolo?
- Nu sunt în localitate, vorbim după Anul Nou.
- Dar până la Anul Nou... d-lor le-au expirat contractele şi trebuie să părăsească spaţile respective, potrivit notificărilor care li s-au trimis.
- Da au primit notificările?
- Păi d-lor au fost chemaţi astăzi (vineri 30 decembrie – n.r.) dimineaţă la 9 jumătate ca să le semneze şi au refuzat să le semneze.
- Atunci nu le-au primit şi nu ştiu ce scrie în notificare, bănuiesc.
- Păi da nu dvs. le-aţi trimis?
- Cred că nu le-au primit, încă.
- Păi au refuzat să semneze de primire. D-lor spun că în ultima perioada dvs. le-aţi transmis că o să se prelungească contractele de chirie şi acum s-au trezit că trebuie să părăsească spaţiile respective după ce au făcut investiţii.
- Nu am transmis nimic, nu am ce să transmit. Îmi pare rău, dar nu sunt în localitate, sunt la...
De altfel, medicii din spaţiile menţionate s-au plâns de lipsa de dialog a Paraschivei Temneanu, despre care susţin că îi tratează dispreţuitor şi refuză de obicei să stea de vorbă cu ei.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Criză de AB IV la Centrul de Transfuzii - AFLĂ oferta făcută donatorilor
Scandal cu mătura şi asistente în stradă la un dentist - FOTOGALERIE