Există specializări care necesită chiar și 12 ani de rezidențiat iar din acest motiv puțini mai sunt medicii care se specializează în domeniu.
Este vorba despre cardiologii pediatri, în zona Moldovei nefiind foarte mulți care să profeseze.
Iar într-un context în care apar tot mai multe afecțiuni congenitale cardiace la copii, lipsa acestor medici se resimte din plin.
„Ar fi ideal să avem. Există cerere, cred că există și tot timpul posturi, cred că s-au scos la concurs. Este o specialitate care necesită foarte mulți ani de pregătire. Ca să devii cardiolog pediatru, trebuie să faci două specializări la rezidențiat. Să faci patologia, să faci pediatria. Asta înseamnă 11-12 ani de rezidențiat. Îl faci în centrul universitar între timp. Este destul de greu să pregătești un așa specialist, dar este nevoie maximă”,
Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie Maternitatea Botoșani
Botoșani a avut un medic cu această specializare însă la acest moment nu mai există. Iar asta datorită sistemului de învățământ universitar din trecut.
„Înainte de 1990, Facultatea de Medicină era formată din facultatea de medicină pediatrică și medicină generală. Medicii pediatrii sunt generații a anilor 70 și au medici pediatri în urma terminării facultății. Acum toată lumea face medicină generală, ulterior se specializează pe pediatrie, cardiologie pediatrică, neurogie pediatrică și știți foarte bine că o mare problemă sunt neuropsiatrii pediatri, care în ultima perioadă nu au mai ieșit la specializare. Și cum spunea și dna doctor, cardiologia pediatrică, noi am avut în Botoșani cu specialitate de cardiologie pediatrică dl doctor Hamza, care a fost pe lângă pediatru, era și cardiolog pediatru. Și pe partea de pediatrie, pe specialitățile sensibile, cardiologie, psihiatrie, neurogie, sunt foarte puțini colegi care se specializează și pe partea de patologie pediatrică”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
Copiii care au afecțiuni cardiace sunt în general direcționați către centrele universitare unde există medici cu această specializare.
Anna Maria Rotaru, BT TV
Happy Cinema Botoșani vă invită la film: PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
PLANTA compromisă la Botoșani pentru al doilea an la rând: Înregistrăm un fenomen de...
Oana Sava
Nov 01, 2024
Vrei să te antrenezi ca la carte? Evită aceste 7 greşeli
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024