S-ar putea spune că sunt imagini pe care le putem vedea doar prin filmele despre cum sunt spitalele din alte țări, America îndeosebi.
Medicii botoșăneni susțin însă că se practică și la noi. Acea apropiere de pacient bazată pe empatie.
Prezent la Botoșăneanul TV, medicul specialist Codrin Grozavu a povestit că astfel de lucruri se petrec deja la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati.
dr. Codrin Grozavu, medic specialist ORL
„Intervențiile chirurgicale merg mult mai greu decât la adulți. Unui adult îi spui: poftiți la sală și el merge pe picioarele lui. La un copil nu e chiar așa. Se apucă cu mâinile de gâtul mamei și trebuie să ducem o muncă de convingere, să umflăm balonașe și să desenăm. Chiar mergem cu mama până la sală sau începem o preanestezie din preoperator. Ne dorim să fim cât mai puțin traumatizanți și cât mai mult umani”,
Pentru a fi umani, cei de la Spitalul de Copii aplică ce au văzut prin alte spitale. Și explică faptul că într-o oarecare măsură are loc acea schimbare de mentalitate și normalitatea dorită cu toții începe să se resimtă și la Botoșani.
dr. Codrin Grozavu, medic specialist ORL
„Noi suntem o generație nouă. Suntem o generație nouă. Foarte mulți dintre noi, chiar dacă nu au lucrat efectiv, în spitale mari, dar au fost observatori, au fost la cursuri, au fost la congrese, au văzut cum se lucrează în altă parte. Dar am spus, sunt lucruri pe care putem să le translatăm foarte ușor. Am văzut ceva într-un spital foarte mare din străinătate, asta se poate și la noi, nu ne costă nimic”,
În cazul în care medicul uită să cumpere baloane sau să își umple buzunarele halatului cu dulciuri, apelează la alte metode de a aduce zâmbet pe chipul unui copil.
dr. Codrin Grozavu, medic specialist ORL
„O să vedeți, nu avem balon, umflăm mănuși. Și toți copiii au mănuși umflate, desenate. Avem. Avem tricouri personalizate cu super eroi sub halat. Avem. Adică încercăm. Dar fiind volumul foarte mare de muncă, de multe ori ai tendința să treci repede peste acești pași care sunt foarte importanți și pentru pacient, dar mai ales pentru aparținător. Pentru că ideea despre un sistem medical, cel puțin pediatric, este făcută de către mamă. Da. Și fiind volumul mare de muncă, de multe ori uităm să mai facem și acei pași mărunți și mai sărim treptele”,
Și astfel se ajunge la situația în care medicul îi tratează pe micii pacienți pentru care devine totodată și un super erou.
„Da, să fim super eroi. Eu cel puțin, de cele mai multe ori am fost acuzat de superficialitate. Nu cred, cred că sunt chiar în partea cealaltă. Dar nu ai timp. efectiv, adică când trebuie să faci muncă pentru 1, 2, 3 este mult mai greu și da explicăm mai puțin decât ar trebui să explicăm”,
dr. Codrin Grozavu, medic specialist ORL
În perioadele super aglomerate însă astfel de practici sunt mai rare, pentru că singurul medic ORL-ist de la Spitalul de Copii trebuie să ofere consultații la toate persoanele care se află la coada cabinetului.
Discuția poate fi urmărită în emisiunea de mai jos
Foto - depositphotos.com
Două incendii NOAPTEA TRECUTĂ la Botoșani: S-a intervenit de urgență
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
COD GALBEN la Botoșani: Meteorologii avertizează asupra rafalelor puternice de vânt
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Accident grav în puterea nopții, doi tineri s-au izbit cu mașina într-un stâlp - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Liviu Ciobotariu, mesaj pentru Gigi Becali la finalul meciului: Nu-i cade bine
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024