Sindicaliştii din Sănătate au anunţat că, în urma întâlnirii de luni seara, au căzut la înţelegere reprezentanţii Guvernului şi i-au îndemnat pe medici să semneze contractele pentru gărzi suplimentare.
Pe de altă parte însă, doctorii spun că totul a fost “un mare fâs” pentru că Ministerul Sănătăţii (MS) a negociat, ca şi până acum, cu asistenţii şi cu “mecanicii de locomotivă”, nu cu medicii. Mai mult, ei consideră că această “înţelegere” nu a făcut decât să demonstreze că ministrul Vlad Voiculescu “nu numai că nu va reforma sistemul, dar ne va face şi mai mult rău”.
În timp ce Federaţia Solidaritatea Sanitară îşi anunţa membrii că “protestele s-au încheiat” şi le cerea să “semneze contractele pentru gărzile suplimentare”, alţi lideri sindicali spuneau că “s-a dovedit a fi o întâlnire aranjată” de ministerul Sănătăţii şi anumite sindicate, “cu sopul acceptarii unor contracte cum vrea MS în august şi septembrie”, iar din octombrie este doar “o promisiune” că gărzile se vor plăti raportat la salariul din august 2016, şi nu la cel din 2009, cum este în prezent.
Vicepreședintele Federației Hipocrat, medicul chirurg Eleodor Cârstoiu, spune că această modificare ar fi putut fi făcută încă din iunie, de când a fost dată OUG 20, care prevede creșterea salariilor, însă unii sindicalişti au negociat împotriva acordării drepturilor medicilor.
“Rămân cu dezamăgirea că avem colegi care au interese mai mari decât ale noastre, ale tuturor”, a scris Eleodor Cârstoiu, pe Facebook.
De asemenea, medicul Sorin Paveliu consideră că este “o înfrângere abisală altoită medicilor care sperau că orele rupte din timpul lor liber petrecut în spitale pentru a îngriji bolnavi ar putea să fie plătite omenește”.
“Potrivit art. 17 alin. (1) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care să conducă la creşterea cheltuielilor de personal”, explică Paveliu.
Negocierile purtate de oficialii din Sănătate doar cu unele sindicate i-au dezamăgit până şi pe doctorii care îşi puseseră mari speranţe în tânărul ministru tehnocrat Vlad Voiculescu.
“Am constatat ieri, cu amărăciune, ca mai toţi cei din sistemul sanitar, că domnul ministru Vlad Voiculescu nu vrea nicio reformă. (..) De ieri (n.r. - luni) a început să dovedească nu numai că nu va reforma sistemul, dar ne va face şi mai mult rău! Prin declaraţia de ieri a arătat că va merge până la capăt cu represaliile, în cazul în care nu facem gărzi obligatorii. Gratis şi fară nici un contract. Că nu va negocia decât cu asistenţii medicali şi mecanicii de locomotivă, şi nu cu medicii. Dezamăgirea este maximă”, a scris un alt doctor pe pagina “Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”
Alţii şi-au pierdut şi ultima speranţă că se va mai întâmpla ceva bun pentru medici în această ţară şi spun că, până la urmă, exodul rămâne singura soluţie.
“Gata! Plec în Tenerife să vând cocktailuri pe plajă, acum cât mai am o urmă de talie şi nu-mi tremură mâinile... Presupun că mă voi simţi mai bine cu ameninţarea dolărelului la chiloţei decât cu ameninţarea plicului în buzunar!”, spune, mai în glumă, mai în serios, o doctoriţă mai tânără.
Un alt doctor este de părere că, atâta timp cât medicii sunt dezbinaţi şi “timoraţi de pumnul în gură al liderilor de opinie”, nu vor exista nici rezolvări la problemele lor. Motiv pentru care spune că ia în calcul sesizarea organismelor europene, legat de încălcarea legislaţiei muncii.
Medicii spun, pe diverse site-uri de socializare, că declaraţia comună “se bazează pe o miniciună”, iar plata gărzilor raportat la salariul din 2016, de la 1 octombrie, este “o utopie”.
“Nu văd o rezolvare pe aceste căi. Poate ar trebui o abordare diferită, plângeri către Comisia Europeană, pentru încălcarea legislaţiei muncii. În momentul în care România primeşte un infringement pe legislaţia muncii, să vezi ce repede s-ar mişca lucrurile” medic, pe Facebook
Organizaţiile sindicale Promedica şi Hipocrat arată că decizia privind semnarea contractului pentru gărzile suplimentare aparţine fiecărui medic în parte, însă le recomandă membrilor să semneze doar pentru două luni, potrivit ziarului Jurnalul.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și mai multe sindicate din domeniul Sănătăţii au semnat, luni, o declarație comună, în care se arată că oferta făcută medicilor de creștere a salariilor conform OUG 20/2016 şi creşterea plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat “este un pas important către normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar”.
În urma întâlnirii cu sindicaliştii, ministrul Vlad Voiculescu a declarat că vrea să “repare” modul în care sunt “tratate” gărzile în sistem:
“Ce facem noi astăzi este să reparăm ceva punctual. Reparăm modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar. Vorbim de remunerarea gărzilor şi de flexibilizarea timpului de lucru, (...) revenim la normal”. “Toate acestea sunt menite să arate respectul Guvenului Cioloş pentru această categorie profesională, pentru medici. Medicii sunt importanţi pentru noi, trebuie să arătăm respect şi sunt sigur că acest respect va fi întors către pacienţi. Vorbim despre un impact bugetar de 100 de milioane de lei pentru salarizarea corectă a gărzilor. Acest impact va fi suportat din bugetul Sănătăţii şi o să vină la pachet cu o serie de măsuri de eficientizare şi de eliminare a risipei din sistem. Vorbim de achiziţii centralizate, un lucru care este deja în proces, vorbim despre eliminarea risipei în prescrierea medicamentelor şi alte câteva puncte”, a mai spus ministrul Vlad Voiculescu.
Vezi și: Medicii se revoltă și la Botoșani? CE s-ar întâmpla cu urgențele
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile