O femeie frumoasă înseamnă, în primul rând, o femeie sănătoasă. Iar asta depinde nu doar de calitatea vieții, ci și de modul în care ea însăși alege să se protejeze în fața bolilor de tot soiul.
Cele mai mari încercări ale unei femei, fie ea mamă, soție, soră sau iubită, vin din zona sănătății, într-un timp în care cancerul mamar și cancerele ginecologice fac ravagii în România. ”Vina”, spun specialiștii, este împărțită: pe de o partea lipsa programelor naționale pe anumite segmente, iar pe de altă parte ignoranța și lipsa de interese a multor femei față de propria viață.
Dr. Dragoș Median s-a născut în Botoșani (oraș în care și-a început și cariera, ca medic stagiar la Spitalul Județean Mavromati, în anii 2000-2001), fiind medic primar Oncologie Medicală, cu un interes particular în cancerul mamar și cancerele ginecologice.
Unul dintre cei mai cunoscuți specialiști din România, medicul Dragoș Median activează de mulți ani în cadrul Spitalului Clinic Filantropia din București, Secția de Oncologie Ginecologică.
Membru certificat al Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO), al Balkan Union of Oncology (B.U.O.N.) și al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), este câștigătorul ”AIOM Young Investigator Award 2006”, premiat de Asociația Italiană de Oncologie Medicală.
Este autor și co-autor a numeroase articole medicale publicate în 24 de reviste naționale și internaționale, precum și a trei cărți de specialitate.
În numeroase conferințe publice sau interviuri, medicul Dragoș Median a atras atenția asupra bolilor femeilor, pornind de la factorii de risc (de la moștenirea genetică la expunerea la diverse substanțe sau radiații).
”Neglijarea sau ignorarea (de teamă, cel mai adesea) unui posibil cancer mamar este cea mai frecventă greșeală. În absența unui tratament corespunzător, boala va progresa, uneori până în situația când vindecarea nu mai este posibilă”, spune medicul Dragoș Median.
Cel mai important pas este, spune specialistul, autopalparea, de unde pot fi identificate primele semne. Potrivit medicului, teama de boală este cea mai mare greșeală pe care o poate face o femeie.
”Acesta este de fapt rolul autopalpării. Sunt țări cum este Elveția în care s-a renunțat la programul de screening, deoarece au o populație educată, care, prin autopalpare identifică stadii incipiente de boală, care evident vor avea un prognostic bun. În sensul că se vindecă relativ ușor. Ce semne pot să identifice? Noduli, de exemplu, o modificare la palpare, durere să spunem. Nu toate sunt semne specifice unui cancer, ci doar semne care trebuie să le trimită la doctor pentru investigații suplimentare”, spune medicul Dragoș Median într-un interviu pentru 360medical.ro.
Este important, însă, să se identifice și scurgerile mamelonare sau retracțiile tegumentare. Apariția unei modificări la nivelul tegumentelor, pielea cu aspect de coajă de portocală, sunt lucruri care ar trebui să atragă atenția. Sunt semnificative modificările, mai spune medicul.
O deosebită atenție trebuie să acorde acestor aspecte femeile care au un istoric familial, adică au avut mame, surori sau mătuși sau alte rude de gradul 1 sau 2, au un risc mai mare de cancer de sân sau de ovar.
”Apoi, prezența mutațiilor genetice. Noi știm cele mai multe lucruri despre mutațiile BRCA. Și purtătorii acestor mutații se confruntă cu un risc mai mare de a face un cancer de sân sau de ovar. Mai sunt și alți factori de risc, este citat consumul de alcool, obezitatea, absența sarcinilor sau apariția menstruației la vârste prea tinere și încheierea ei la vârste înaintate. Nu determină cancerul, ci doar reprezintă factori favorizanți pentru cancerul mamar”, completează dr. Dragoș Median.
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Gabriela Erdic
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean rămas fără telefon mobil după o „îmbrățișare”
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024