De sărbători, petardele şi focurile de artificii reprezintă coşmarul multor oameni, dar şi al animalelor de companie.
Mesajul Dariei Mihalachi, o tânără din Botoșani, readuce în atenție spaima pe care o trăiesc animalele în această perioadă, fie că este vorba despre câini și pisici, fie că vorbim despre păsări.
Daria a transmis un mesaj dureros după ce cățelușa pe care o îngrijea de 5 ani a murit, ”speriată de petarde”, în timp ce încerca să scape din padoc.
”Nu am cuvinte să explic cam cât de tare doare. Azi am pierdut-o pe Sasha. De tot. La doar 5 ani de când a venit în familia noastră. Cea mai veselă și jucăușă cățelușă a murit încercând să scape din padoc, speriată de petardele date de vecini. Cam atât ne-a costat pe noi distracția unora. Nu pot să sper decât că Sasha fugărește câte pisici vrea și sapă câte gropi își dorește acum și că nu o să mai aibă niciun cățel soarta pe care a avut-o ea. Love u to the moon and back, Sasha Gogoașa”,
Daria Mihalachi
Daria este susținută de tatăl ei care acuză, la rândul său, comportamentul iresponsabil al celor care nu țin cont de suferința animalelor, mai ales în această perioadă, referindu-se în special la comercianții de petarde.
”Lacrimile acestui copil și ale celorlalți membri ai familiei mele mă ard pe suflet și nasc în mine un sentiment de revoltă împotriva oamenilor habotnici după banii câștigați din vânzarea acestor pocnitori și petarde. Oameni haini, fără scrupule si fără suflet pe care nu îi interesează câtă durere și cât chin provoacă această distracție dementă a unor copii inconștienți care vor fi viitorii analfabeți funcționali. Nu am blestemat niciodată dar acum mă rog că Bunul Dumnezeu să le plătească la fiecare după faptele lor”,
Budeanu Mihalachi Vasile, tată Dariei
An de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, petardele şi focurile de artificii devin veritabile coşmaruri pentru oameni, dar mai ales pentru animale. Zgomotele puternice şi luminile provoacă un stres teribil pentru acestea, fie că sunt animale de companie - câini sau pisici, păsări, fie sălbatice.
Potrivit specialiștilor, e un comportament normal, instinctual, ca animalele să se ascundă, se adăpostesc când sunt furtuni, când simt pericole. Problema intervine în momentul în care nu au unde să se ascundă în urma stresului provocat de petarde şi artificii.
La sfatul medicului veterinar, puteţi să daţi câinelui ceva calmante în noaptea de Revelion.
Dar să nu faceţi asta de capul vostru, ci la îndrumarea unui specialist. Există anumite pastile, chiar pe bază de plante naturale, nu provoacă dependenţă şi ajută, spun specialiștii.
Specialiştii susţin că în această perioadă animalele au nevoie de mai mult sprijin emoţional din partea oamenilor. Astfel, chiar dacă câinii sunt obişnuiţi să stea afară, în curte, nu e deloc greşit ca măcar când sunt artificii să fie lăsaţi în casă, în garaje sau alte spaţii închise.
(Foto: facebook/Daria Mihalachi)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024