Grevă la Penitenciar, grevă la Poștă, grevă la Spitalul Județean. Toate în preajma unei campanii electorale și toate cu revendicări salariale. În timp ce în sectorul privat, de la construcții și până la confecții, unde sunt unități la care se lucrează mult peste program pentru o leafă de mizerie, nu se organizează nici un protest fiindcă nici măcar nu există sindicat, la stat protestele au devenit o obișnuință, Mai ales atunci când se apropie alegerile și când angajații din sistem își amintesc că au salarii mici.
Dar cât de mici sau poate cât de mari sunt oare aceste salarii? Iar întrebarea aceasta, care a generat și o reacție virulentă a protestatarilor de la Sanitas, ne-a determinat să căutăm răspunsuri. Și le-am găsit. Într-un document cât se poate de oficial făcut public de Spitalul Județean și aferent lunii august a acestui an.
Un asistent medical din ambulatoriul de la Pediatrie este plătit cu 1.935 – 2.061 lei net. În ambulatoriul de la Județean salariul unui asistent medical pornește de la 1.799 de lei și merge până la 2.468 lei. Tot net. La ATI Copii, cu o singură excepție, toate salariile nete sunt peste 3.100 de lei. De altfel, aici infirmierele iau 2.000 de lei pe lună. La ATI de la ”Mavromati”, în afara a doi angajați, ceilalți au minim 3.100 de lei, în timp ce maximele merg la 4.605 și 5.765. Cam aceeași este situația și la obstetrică: un singur salariu sub 3.100 de lei, vârful atinge 4.186 de lei. La infecțioase limitele sunt 2.179 de lei și 3.260 de lei. La Chirurgie Generală lefurile sunt ceva mai compacte: 2.134 – 2.061 lei. Și exemplele pot continua. De obicei, debutanții au salarii mult mai mici decât ceilalți asistenți, în timp ce șefii de secții primesc în majoritatea cazurilor cele mai mari lefuri. Există și un asistent cu salariu de 7.606 lei, care, ce-i drept, provine din secția de anatomie patologică, acolo unde foarte puțini se încumetă să lucreze și unde salariile medicilor sunt considerabil mai mari.
Există însă și o mulțime de situații paradoxale, în care unii asistenți medicali beneficiază de salarii considerabil mai mari decât ale medicilor. Doi asistenți medicali de la Hematologie au lefuri în mână de 6.435 lei, respectiv 5.082 lei. Aceasta în timp ce un medic specialist de la laboratorul de analize medicale primește doar 4.124 de lei. Doi asistenți medicali de la Medicină Internă 1 sunt salariați cu 6.035, lei respectiv 5.432 de lei, în timp ce medicul primar șef de secție de la Medicină Internă 1 are o retribuție de numai 4.501 lei. De altfel, cei doi asistenți menționați au salarii mai mari decât toți medicii de pe această secție, care sunt plătiți cu 2.798 – 4.481 lei. Situația este asemănătoare și la Medicină Internă II, unde un asistent are o retribuție de 4.186 lei, mai mare decât cea a șase dintre cei nouă medici ai secției.
Toate salariile enumerate includ sumele aferente orelor de gardă, celor lucrate în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, sporurile pentru condițiile de muncă și drepturile bănești obținute prin sentințe judecătorești.
”Sunt excepții, salariile nu sunt așa de mari, scrieți numai ce vreți”, au fost reproșurile făcute de unii membri Sanitas la protestele de săptămâna trecută. Și totuși, 3.900 de lei a fost salariul brut plătit unui asistent medical de la Spitalul Județean (în jur de 2.750 de lei în mână), în luna august a acestui an, aproape dublu față de salariul mediu brut pe întreg județul Botoșani, care în luna iunie a acesui an era de 2.142 de lei. Iar grevă, iată, nu fac cei care sunt plătiți sub medie, ci angajații de la stat care primesc lefuri mult peste media județului.
Lidera de la Sanitas, care conduce și sindicatul de la Spitalul Județean, refuză însă să trateze problema salariilor pe categorii de personal întrucât crede că în acest fel întreg corpul de angajați din sănătate s-ar discredita: ”dacă vrem să ne arătăm cu ochii găsim motive, dar nu e corect”.
”Eu nu pot să mă pun într-o discuție cu ei sub nici o formă, nu pot să fac o comparație între salarii. Adevărat este că, dacă ne raportăm la medicul rezident și un asistent cu studii superioare la ultima gradație, cu siguranță că există ceva diferențe, dar nu pot să mă angajez într-o polemică, deci nu pot eu să mă axez pe această discuție. Pot să vă spun revendicările noastre, dar nu pot să mă compar cu dumnealor. Nu discut problema salariilor între categorii profesionale”,
Lia Temciuc, președinte Sanitas Botoșani.
Lidera sindicală susține că media lefurilor este ridicată de salariile din sectoarele de activitate unde asistenții medicali au sporuri de sută la sută.
”Eu vă dau un exemplu: dacă iau anatomia patologică, care are din start un salariu de 1.000 de lei. Prin lege, îl dublează și îl face 2.000 de lei. Prin spor îl dublează încă o dată își îl face 4.000 de lei. Păi eu ce să spun care am 2.000 de lei fără nimic altceva? Deci nu pot să compar cu asemenea sporuri. Pentru că ei asta scot în față: sporurile. Dar cine beneficiază de ele? Anatomia patologică, urgența are vreo 75%, anestezia, terapia intensivă are 75%, HIV-ul, care are 100%, psihiatria care are 75%, dar acesta este un spor de care beneficiază pentru condițiile de muncă, dar ca salariu de bază este același”,
Lia Temciuc, președinte Sanitas Botoșani.
Un alt motiv al discrepanțelor salariale identificat de sindicaliștii din sănătate îl constituie absolvirea de studii superioare de către unii asistenți medicali. Aproximativ 5% dintre cei din Botoșani au urmat de-a lungul anilor o facultate de profil și au intrat pe o altă grilă de salarizare. Astfel s-a ajuns ca între doi asistenți cu același grad și aceeași vechime să existe o diferență salarială de 600 de lei în favoarea celui cu studii superioare.
”S-a observat o diferență de salariu, dar nu este vina asistentului fiindcă unul a putut să urmeze studii superioare, altul n-a putut, altul n-a vrut că a spus: «la ce îmi trebuie?». Nimeni nu a știut la ce să se aștepte. Nici eu nu am vrut să se ajungă la așa ceva pentru că, într-adevăr sunt diferențe mari (...). Adevărat este că e aceeași muncă, dar ce vină am eu că eu am făcut și tu nu ai făcut? Dacă asta este o grilă dată de minister, nu de noi. Diferența este într-adevăr prea mare și bate la ochi. A revoltat și medicii”,
Lia Temciuc, președinte Sanitas Botoșani.
Pe de altă parte, aceasta arată că, atât timp cât un asistent a făcut patru ani de facultate după doi ani de postliceală, înseamnă că are deja șase ani de studii în domeniul medical, astfel încât unele salarii mai mari decât ale unor medici rezidenți sunt explicabile.
Președintele Colegiului Medicilor din Botoșani nu a făcut o analiză a salariilor de la ”Mavromati” și nici o comparație între retribuțiile medicilor și ale asistenților, însă crede că ar trebui, pe cât posibil, ca acestea să se apropie de nivelul celor din Europa Occidentală.
”Pe noi nu ne interesează să moară și capra vecinului. Ideea este că, într-adevăr, veniturile personalului sanitar în general vorbind și în special medici, pentru că eu medicii îi reprezint ca președinte al Colegiului Medicilor, trebuie aliniate conform importanței muncii pe care o desfășoară, importanța socială a muncii și conform studiilor pe care le are. Un medic are, pe lângă cei șase ani de facultate are și undeva între trei ani și șapte ani de studii de specialitate”,
Constantin Moșneguțu, președinte Colegiul Medicilor Botoșani.
Acest crede că, strict legal vorbind, salariile de la Spitalul Județean își găsesc justiticare ținând cont că aici lucrează asistenți medicali licențiați, că există asistenți medicali șefi și că la anumite secții se plăteasc și sporuri mari astfel încât se ajunge în situația ca un asistent medical să aibă o leafă mai mare decât a unui medic care activează într-o secție în care nu se achită sporuri.
”Dezideratul nostru este să fie crescute toate salariile din sănătate. Nu la nivelul celor europene pentru că România nu are o putere economică precum a țărilor europene, dar să fie mai mari, să reflecte importanța muncii pe care o depune un medic sau un asistent”,
Constantin Moșneguțu, președinte Colegiul Medicilor Botoșani.
Potrivit Dr.Moșneguțu, din cauza lipsei personalului de specialitate, o mulțime de medici lucrează mult peste program, până la epuizare, de la o normă de 140 de ore într-o lună ajungând la 350 de ore, astfel explicându-se și unele salarii mai mari plătite la Spitalul Județean, dar care totuși ”nu reflectă o echitate în comparație cu munca respectivă”.
2 milioane de euro este cifra lunară de salarii la Spitalul Județean
8.500 de lei este salariul mediu brut al unui medic
3.900 de lei este salariul mediu brut al unui asistent medical
2.500 de lei este salariul mediu brut al personalului auxiliar (îngrijitori, infirmieri)
1.100 de asistenți medicali lucrează la ”Mavromati”
FC Botoșani a împrumutat un fundaș central în vârstă de 24 de ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Botoșănean amendat cu 1.500 de lei după ce a făcut „prostii” la ghena de gunoi
Oana Sava
Jan 16, 2025
MINUNE: O femeie și-a uitat poșeta pe o bancă în Centrul Istoric și nimeni nu a furat-o
Oana Sava
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile