Crescătorii de ovine din Botoşani şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii au ajuns la un acord cu mai mulţi reprezentanţi din Iordania, Arabia Saudită şi Kuwait. Pentru început, 125.000 de miei karakul vor fi trimişi în Iordania, scrie publicația Adevărul.
Judeţul Botoşani se află în primele 10 locuri la nivel naţional din punct de vedere al numărului capetelor de oi: aici pasc 350.000 de oi, iar peste 1.100 de ţărani se ocupă cu creşterea acestora.
„Creşterea oilor este una dintre caracteristicile economice actuale ale Botoşaniului“, spune Ionică Nechifor, crescător, dar şi cercetător în domeniul ovinelor. Cea mai reprezentativă rasă de oi a judeţului este karakul de Botoşani, unicat la nivelul Uniunii Europene. Această rasă este renumită pentru pielicelele sale, dar şi pentru carnea cu un gust deosebit, spun specialiştii de la Staţiunea de Cercetare Popăuţi. Acesta este şi locul unde a fost creat karakulul de Botoşani, prin încrucişări ale unor berbeci din Uzbekistan cu oi româneşti. Această rasă este însă şi o delicatesă pentru popoarele arabe, iar reprezentanţii Staţiunii de Cercetare Popăuţi spun că au reuşit să obţină un acord cu statele arabe, prin care mieii karakul din Botoşani să fie trimişi la export în principal către Iordania şi apoi şi către alte 15 ţări arabe printre care Arabia Saudită, Kuweit sau Irak.
Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare Popăuţi, cei care s-au ocupat de toate demersurile şi au participat la începutul lui aprilie la o întâlnire cu şeicii arabi, spun că fermierilor care cresc oi la Botoşani au primit undă verde pentru exportul oilor în toată zona arabă.
„Am fost pe 5 aprilie în Iordania, cu domnul ministru şi cu presedintele ANSVSA, cu exporatori şi producători. Se pare că am realizat un lucru extraordinar. În sfârşit, munca fermierilor poate fi valorificată la un preţ mult mai bun. Speranţele acestora, că erau disperaţi, nu aveau unde să vândă atâţia miei, iată că se concretizează. Pentru producţia de carne am rezolvat problema şi am deschis graniţele pentru exportul către ţările arabe şi vorbim aici de 15 state arabe, dintre care cel mai important este Iordania, centrul din care pleacă animalele către celelalte state din lumea arabă“, spune Ionică Nechifor.
Mai precis, în luna aprilie au fost semnate actele prin care România poate exporta miei în lumea arabă, fără limită de cantitate, arată Nechifor.
”Concret, certificatul sanitar veterinar între România şi Iordania este finalizat. Noi deja putem exporta în Iordania. Către celelate ţări arabe suntem în discuţii, certificatele sanitar veterinare sunt înaintate deja şi către Arabia Saudită, Irak, Kuweit şi chiar Israel“, mai spune Nechifor. Judeţul Botoşani va trimite peste 125.000 de miei către zona arabă, însă numai după finalizarea unui centru de triere în Iordania, la începutul lunii septembrie.
„Pentru a simplifica lucrurile, partenerii noştrii deschid un centru de carantină în Iordania, unde să aibă o capacitate de livrare zilnică de 200.000 de capete. Centrul acesta se deschide pe 1 septembrie. Se simplifică lucrurile pentru România, pentru că noi vom duce mieii în acel centru de carantină, iar de acolo practic nu ne mai interesează cum şi unde ajung mieii“, adaugă Ionică Nechifor. Deşi acordul cu ţările arabe este extins la nivelul întregii ţări, iar producătorii din toată România vor putea exporta către Iordania, Arabia Saudită, Kuweit sau Irak, preferaţii sunt însă miei din rasa karakul de Botoşani, o rasă creată şi crescută doar la Botoşani. Aceşti miei sunt o delicatesă pentru arabi, spun specialiştii.
„Ei îşi doresc foarte mult ca mieii să fie bine finisaţi şi anume ţinuţi la stabulaţie, cu o reţetă nutriţională bine pusă la punct de către specialişti, în aşa fel încât animalul să fie viguros, să fie grăsuţ, ştiind că arabilor le place foarte mult seul. Şi aici vorbim aici exact de rasa karakul, care are foarte mult seu în coadă. Pentru ei, aceste oi sunt o delicatesă, iar pentru botoşăneni o şansă deosebită“, mai spune Ionică Nechifor.
Specialistul adaugă că mieii karakul sunt şi cei mai scumpi în această tranzacţie, dar spune că deocamdată preţul nu poate fi dezvăluit.
Guvernul pregătește înghețarea salariilor și suspendarea Titularizării în 2025
Redacția Botoșăneanul
Dec 23, 2024
Amendă uriașă pentru românii care ignoră această regulă la bloc
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Polițista pictoriță a sunat mobilizarea: Bucurie adusă unor copii mai puțin norocoși
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
TikTok interzis într-o țară europeană, după uciderea unui adolescent prin intermediul rețelei
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Afacere marca Iftime: Cîmpanu, de la 500.000 de euro la transfer gratuit înapoi la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile