Importul de miere de la vecini îi revoltă pe producătorii locali, cărora le sunt afectate veniturile. Produsele de peste graniță ajung să fie vândute și la prețuri mai mici cu 40%, iar conținutul borcanelor ar fi un amestec din mai multe țări.
Potrivit publicației Observator, într-un dialog dintre un reprezentant al Asociației Crescătorilor de Albine și un reporter, problema pe care apicultorii români o întampină s-ar fi dezbătut astfel:
Ioana Fetea, Asociația Crescătorilor de Albine:
”Marea Rusie nu a mai primit miere din Ucraina şi Europa a deschis larg porţile.”
Mai mult de jumătate din cantitate o exportă, inclusiv în România. Date concrete însă nu au nici măcar autorităţile.
” Nu există un import controlat, în sensul în care să ştim că intră o mie de tone, 1.500. Intră la liber, cât se poate intra. Mierea vine la nişte preţuri de dumping, foarte scăzute. Producerea unui kilogram de miere, undeva la 2,3 - 2,4 euro, de la ei intră la 1,3-1,5.”,
menționează Ioana Fetea
”Am cumpărat din supermarket acest borcan cu miere. O miere din import, din UE şi din afara UE. Am dat pe acest borcan 14 lei. Asta în timp ce mierea românească, un astfel de borcan, la acelaşi gramaj, tot de tei, costă 20 de lei. Aşadar o diferenţă de peste 40 de procente între cele două preţuri. ”,
a spus Mădălina Chițac, reporter Observator
Apicultorii se pregătesc de prima recoltă de miere din acest an. Cei mai mulţi îşi vor vinde marfa direct la poarta fermei, din cauză că nu ajung în marile magazine şi aşa sufocate de produsele din import.
Mai mult de jumătate din cantitate o exportă, inclusiv în România. Date concrete însă nu au nici măcar autorităţile. Apicultorii români cer şi ei un sprijin financiar de la Comisia Europeană, pentru a-şi acoperi pierderile. Şi spun că vor ca importurile de miere din Ucraina să înceteze.
”Au fost prelevate inclusiv de la importatori, în urma controlului desfăşurat. Au existat suspiciuni generate de nivelul olfactiv sau gustul produselor pe care le-au ridicat colegii mei.”,
a spus Horia Constantinescu, președinte Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor
România produce anual între 25 şi 30 de mii de tone, în funcţie de vreme. Jumătate merge la export, iar cealaltă se consumă intern. Ultimele date, venite de la Oficiul European de Luptă Anti-fraudă, arată că jumătate din mierea vândută şi mâncată în Europa este contrafăcută.
(sursa foto: Libertatea)
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024