Cei mai mulți dintre copiii ai căror părinți au plecat la muncă în afara țării sunt în Regiunea de Nord-Vest a României.
Tiffany este o tânără de 20 de ani care vrea să devină psiholog pentru a-i ajuta pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar trecând peste propria dramă, acum este studentă în anul I la Facultatea de Psihologie şi totodată unul dintre voluntarii de la organizaţia „Salvaţi Copiii".
Este strigătul, în multe cazuri necunoscut, al celor a căror copilărie sau adolescenţă este umbrită de plecarea părinţilor în alte state pentru a le asigura o viaţă mai bună decât au avut ei, informează agerpres.ro.
Statisticile arată cifre sumbre. Mai bine de un sfert dintre copiii din România au mama plecată la muncă în străinătate, iar una din patru mame din Regiunea Nord-Est se angajează în străinătate pentru că nu are loc de muncă în ţară, mai mult cu 35% faţă de media naţională.
,,Tatăl meu a plecat în străinătate când eram mică. Aveam vreo 7-8 ani. A fost o perioadă dificilă, pentru că am rămas doar eu cu mama. Am avut noroc că am rămas cu mama. Sunt zeci de mii de copii care rămân singuri, nici măcar cu mama. Am avut noroc şi de faptul că m-am înţeles foarte bine cu mama, care a încercat să ţină locul ambilor părinţi. Deşi eram mică, am simţit de multe ori că mama încerca să umple un gol rămas după plecarea tatălui meu la muncă în străinătate",
povesteşte Tiffany Moisuc.
Este doar unul dintre cei peste 500.000 de copii din România ai căror părinţi au optat pentru a lucra în alte state pentru a le oferi un viitor mult mai bun.
Un studiu realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii” pentru prima dată în România pe această temă arată că aproape o jumătate de milion de copii din ţară au avut unul sau ambii părinţi plecaţi în perioada copilăriei lor.
,,În perioada iunie 2021 - iunie 2022. o jumătate de milion de copii aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în alte state. Regiunea de Nord-Est are cei mai mulţi copii aflaţi în situaţia aceasta. Sunt 130.000 de copii, pe primul loc fiind judeţul Suceava, apoi Botoşani şi Iaşi. Situaţia copiilor cu ambii părinţi plecaţi este foarte sensibilă, în sensul că foarte mulţi dintre ei nu ţin pasul cu şcoala.
Unul din şapte copii nu merg încontinuu la şcoală, au rezultate slabe la învăţătură şi risc de abandon şcolar. Foarte mulţi au probleme emoţionale, depresie, anxietate, apatie, în proporţie mult mai mare decât alţi copii din aceste judeţe. Important pentru noi este ca autorităţile responsabile să înţeleagă că este o situaţie delicată, că nu avem date oficiale la nivelul situaţiei reale. Datele oficiale sunt mult mai mici decât cele ale copiilor aflaţi în astfel de situaţii",
a declarat preşedintele „Salvaţi Copiii România”, Gabriela Alexandrescu, într-o conferinţă de presă.
Cei mai mulţi dintre copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate se află în Regiunea de Nord-Est a României.
Studiul realizat de cei de la „Salvaţi Copiii" arată că majoritatea copiilor cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate se află la vârsta pre-adolescenţei (11,4 ani). Peste jumătate (51%) dintre părinţii plecaţi sunt persoane tinere, cu vârsta până în 39 de ani.
Citește articolul inegral AICI
(Foto: depositphotos)
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Tânăr prins cu nereguli la control pe Calea Națională: S-a ales cu dosar penal
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Poate să vină iarna: Șeful cel nou de la „Drumuri” chemat la raport în ședință – VIDEO
Oana Sava
Oct 31, 2024