Aproximativ 60 de soldaţi şi gradaţi voluntari din mai multe orase ale tarii, printre care şi Botoşani, urmează să formuleze o cerere de chemare în judecată a Ministerului Apărării Naţionale la Bucureşti, potrivit agentiei de stiri „Mediafax”. Aceştia provin din Târgul Cărbuneşti, Caracal, Feteşti, Slobozia, Brăila, Buzău, Focşani şi Botoşani. Ei vor solicita instanţei, printre altele, să le fie acordat salariu compensatoriu la încetarea, din motive neimputabile, a contractului.
Alti soldaţi şi gradaţi militari deja au depus pe 21 spetembrie o cerere de chemare în judecată, la Tribunalul Cluj. Ei solicită instanţei să repare ceea ce ei consideră a fi o serie de
nedreptăţi cauzate de prevederile Legii 384/2006.Semnatarii arată că, potrivit articolului 35, alineatul 2, din Legea 384/2006, la împlinirea vârstei de 40 de ani, contractele de muncă ale gradaţilor voluntari încetează automat, din motive care nu le sunt imputabile.
Reclamanţii au adus la cunoştinţa instanţei că li s-a comunicat preavizul pentru desfacerea contractului de angajare potrivit Codului muncii. Ei au menţionat însă că nu le-au fost acordate
compensaţiile prevăzute de legea care reglementează domeniul muncii şi nici nu au beneficiat de dispoziţiile din Cod care le dau dreptul la măsuri active de combatere a şomajului.
Militarii au mai cerut instanţei recunoaşterea perioadei lucrate în unităţile militare ca fiind muncă desfăşurată în condiţii deosebite şi obligarea angajatorului la plata cotei de contribuţie la CAS pentru condiţii deosebite de muncă.Soldaţii şi gradaţi voluntari susţin că, potrivit dispoziţiilor articolului 35 din Legea 384 din 2006, ei sunt automat excluşi din Armată la împlinirea vârstei de 40 de ani, devenind şomeri necalificaţi deoarece activitatea lor anterioară nu are echivalent în nomenclatorul de funcţii.
Din cei aproximativ 75.000 de militari din Armata română, în prezent 20.000 sunt soldaţi şi gradaţi voluntari.