Data de la care cardul național de sănătate va intra în vigoare ca sistem de decontare a serviciilor medicale, rămâne bătută în cuie, spun reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati”.
După lungi discuții, proiecte-pilot și multe voci împotrivă, cardurile naționale de sănătate devin obligatorii începând cu data de 1 mai.
„Atunci „cardul de sănătate va deveni singurul instrument de validare și decontare a serviciilor medical. Pentru persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, refuză cardul național de sănătate, vor solicita de la casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, o adeverință care înlocuiește cardul de sănătate”, a declarat Ioan Asaftei, director îngrijiri al Spitalului „Mavromati”. Excepție de la obligativitatea prezentării cardului, o fac urgențele medicale și serviciile medicale oferite copiilor sub 18 ani, la care acestea sunt gratuite.
Persoanele care nu posedă cardurile la data în care acestea devin obligatorii, se vor prezenta la sediul Casei de Asigurări de Sănătate din județ pentru eliberarea unei adeverințe pe baza căreia se va deconta asistența medicală. Valabilitatea adeverinței este de trei luni de zile, timp în care, dacă nu se primește cardul, aceasta trebuie reînnoită.
Lucruri bine de știut despre cardul național de sănătate:
- Pentru asistența medicală din ambulatorii, cardul va fi utilizat în momentul acordării serviciilor medicale;
- Pentru serviciile de reabilitare medicală și balneo-fizioterapie, utilizarea cardului se face în momentul acordării serviciilor medicale;
- Pentru consultații și proceduri în cabinet, în momentul acordării acestor servicii;
- Pentru proceduri acordate în baza de tratament, prezentarea cardului se face în fiecare zi de tratament;
- Pentru asistența medicală în specialitățile paraclinice, analize de laborator, prezentarea cardului se face la momentul recoltării probelor, în puncte de recoltare proprii ale furnizorilor;
- Pentru servicii medicale paraclinice, cum ar fi investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcționale, utilizarea cardului se face în momentul efectuării acestor investigații;
- Pentru servicii oferite de farmacii, cardul se prezintă în momentul ridicării medicamentelor.
La momentul actual, Spitalul Județean Botoșani este dotat cu 88 de cititoare de carduri amplasate pe toate secțiile unității spitalicești, mai puțin în Unitatea de Primiri Urgențe.
(C.B.)
Valeriu Iftime a dezvăluit care a fost cea mai mare extravaganță a sa din postura de om bogat
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Ajut-o pe Dana să aibă o viață fără durere: Orice donație, oricât de mică, contează!
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Precipitații puține și temperaturi ridicate: PROGNOZA meteo actualizată
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile