Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a explicat cum vor fi salarizaţi angajaţii din administraţiile publice locale, precizând şi cum va evolua salariul mediu până în 2020, conform programului guvernare.
"Dacă luăm exemplul autorităţilor publice locale, nu o să avem nicio primărie din România, sau niciun consiliu judeţean, care să aibă acelaşi nivel de salarizare. În fiecare astfel de instituţie există cifre diferite atunci când ceri statul de plată", a spus Vasilescu.
"Foarte multe dintre aceste lucruri s-au întâmplat din cauza indemnizaţiilor, care au fost incluse în salarii până acum, deşi nicăieri în lume indemnizaţiile nu sunt în acelaşi loc cu salariile, pentru că la indemnizaţie nu poţi nici măcar să pui sporul de vechime, nu mai vorbesc de sporuri de fonduri europene şi aşa mai departe, iar atunci se ajungea în situaţia în care şeful instituţiei, ordonatorul principal de credite, care are şi cea mai mare responsabilitate, nu avea cel mai mare salariu din instituţie, fiind undeva pe la jumătate. În aceste condiţii ne-am gândit că este foarte bine să separăm indemnizaţiile de salarii, exact cum se întâmplă şi în alte ţări, şi în al doilea rând ne-am gândit să mai introducem un criteriu, să legăm indemnizaţia de salariul mediu pe economie. Cu alte cuvinte, dacă economia creşte, atunci creşte şi indemnizaţia demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, vicepreşedinţilor. Dacă economia scade, atunci le scade şi lor indemnizaţia. Până la urmă sunt persoanele cele mai interesate de bunul mers al unei societăţi şi atunci trebuie să se reflecte şi în salarizarea lor mersul societăţii", a explicat ministrul Muncii.
Întrebată în legătură cu salariul mediu pe economie, Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că "anul ăsta este 3.131 de lei şi în anul 2021, conform Comisiei de Prognoză, urmează să ajungă la 5.000 de lei".
Explicând Legea salarizării unitare a bugetarilor, ministrul a spus că "şi primarul de la Cluj şi primarul de la Craiova trebuie să aibă acelaşi salariu, atâta timp cât reprezintă o localitate cu peste 200.000 de locuitori. De altfel, se porneşte de la primari şi viceprimari, cu localităţi sub 1.500 de locuitori, apoi este un alt nivel de salarizare pentru cei care au localităţi de 3.000 de locuitori, 5.000, 10.000 şi aşa mai departe până se ajunge la primarul general al Capitalei". (Sursa: Capital)
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024