În cadrul ședinței Senatului de astăzi, Dorinel Cosma a adresat o interpelare ministrului Muncii Marius Budăi.
Obiectul interpelării este – Situația salariului minim în România, în raport cu valoarea coșului minim pentru un trai decent.
Redăm mai jos interpelarea lui Dorinel Cosma:
În Constițuția României la art.47- Nivelul de trai, alin.1 prevede: „Statul este obligat sa ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natura să asigure cetățenilor un nivel de trai decent.” Statisticile și realitatea arată faptul că milioane de români trăiesc cu salariul minim sub nivelul la care ar trebui să le asigure un nivel de trai decent. Un trai decent pentru o persoană singură se raportează la valoare estimată a coșului minim de consum care este de 2.708 lei pe lună. În timp ce salariul minim brut pentru milioane de români, după majorarea din 1 ianuarie 2022 este de 2.550 de lei, se observă ca nu acoperă nivelul coșului minim pentru un trai decent și sunt condamnați la sărăcie și excluziune socială. Un trai minim decent înseamnă să poți acoperi cheltuielile pentru nevoile lunare, adică masă, casă, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de uz casnic, igienă personală, educație și cultură, îngrijirea sănătății, vacanțe și recreere, precum și constituirea unui fond de economii.
Creșterile vertiginoase ale prețurilor la gaze, energie electrică, alimente și combustibil pe fondul crizei energetice la nivelul UE și a războiului din Ucraina, precum și inflația galopantă a mărit și mai mult valoarea coșului minim. Milioane de pensionari trăiesc de la o zi la alta cu pensii sub 1000 de lei și 33% dintre lucrătorii români nu reușesc să acopere nici măcar jumate din valoare coșului minim pentru un trai decent cu salariul de bază. Organismul abilitat prin legea 174/2020, Institutul Național de Statistică, nu a fixat valoarea coșului nici în 2020, nici în 2021 , lucru care influențează politica socială
Față de cele prezentate mai sus, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:
1. În condițiile în care problema era cunoscută de doi ani, apare întrebarea de ce nu au fost făcute modificări la lege de către ministerul dumneavoastră, astfel încât INS să aibă cadrul normativ clar pentru a respecta standardele de cercetare?
2.Când ministerul pe care îl administrați va lua măsuri urgente pentru stabilirea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată decent, care să asigure salariaților o protecție corespunzătoare prin raportare la nevoile reale ale acestora și familiilor lor?
3. Comisia Europeană a propus o directivă pentru a îndrepta acestă inechitate între salariații Uniunii, prin care fiecare țară să-și definească mecanismele roprii de garantare a unor salarii minime care să permită un trai decent angajaților, indiferent de unde lucrează. Când preconizați implementarea acestei directive în România?
Senatorul AUR a solicitat răspunsul oral și scris.
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024