Medicul Alexandru Rafila spune că nu vede necesară o a patra doză de vaccin, dacă acesta nu este adaptat tulpinilor aflate în circulație.
”În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptabilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul”, a spus ministrul Rafila la digi24.ro.
Jurnalist: Ați făcut doza booster?
Alexandru Rafila: Am făcut și eu săptămâna trecută doza 3. Urmează o perioadă în care și România va trebui să adapteze decizia Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinului, în sensul că boosterul trebuie efect în cel mult 9 luni de la schema inițială, pentru a avea o valabilitate comună în UE, în ceea ce privește certificatul digital. Au fost întrebări în ceea ce privește obligativitatea acestei doze booster privind utilizarea certificatului în România. Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment în ceea ce privește acest certificat. Vaccinarea va rămâne valabilă. Aceste lucruri le vom reevalua după ce trece acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reevalua în ceea ce privește modul de utilizare a acestui certificat.
Jurnalist: Care este recomandarea pentru doza 4?
Alexandru Rafila: Sunt discuții, nu există recomandări. Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară. În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptabilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul.
Jurnalist: Va fi acesta ultimul val al pandemiei?
Alexandru Rafila: Toată lumea speră, ați văzut interviul directorului regional OMS Europa. Faptul că există transmisibilitate rapidă și cu îmbolnăvirea unui număr mare de persoane – peste cifrele oficiale există multe alte persoane care fac forme ușoare sau asimptomatic și nu sunt diagnosticate.
Populația se imunizează și prin boală și vaccinare.
Acest lucru creează un puternic răspuns imun populațional și acest lucru poate să însemne încetarea pandemiei ca urgență globală de sănătate publică și transformarea într-o infecție respiratorie, ca gripa sau alte viroze care s-ar putea să aibă și sezonalitate și la care trebuie să intervenim prin vaccinare, mai ales la categoriile la risc.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile