Alexandru Rafila a vorbit despre introducerea măsurilor de relaxare pentru Crăciun și Revelion.
Centrele comerciale, chiar şi cele mari, întrerup activitatea în mod obișnuit la ora 22. Nu mai exisă restricții de circulaţie nici pentru persoanele care nu posedă certificat. Mai mult, acest certificat are toate cele trei elemente, deci nu mai este discriminatoriu.
„Aceste măsuri nu sunt filozofice, sunt măsuri practice care pot să încurajeze şi activitatea economică în mai multe domenii. S-a prelungit programul de funcționare până la ora 22:00 în loc de ora 21:00. Ora este relativă, dar am folosit un standard 5-22, ca interval”, a spus ministrul.
Presupune utilizarea şi testării ca şi criteriu, care nu mai face diferența între persoane vaccinate şi nevaccinate, fiecare apelează la varianta pe care o consideră utilă.
Mai mult, majoritatea spaţiilor comerciale normale în afara supermarketurilor sau supermarketurilor sunt accesibile fără certificatul verde, doar pe baza unui calcul care se referă la suprafața magazinului şi un număr de peroane care poate să pătrundă.
”Dar aici avem nevoie de parteneriatul cu oamenii cu mass-media pentru că abordarea este diferită. Este o abordare de responsabilizare socială pentru că noi nu vrem doar să le oferim vrem să le şi păstrăm. Să fie sustenabilă iar acea eventualitate a introducerii certificatului COVID să fie o discuție şi să nu fie necesară. Va fi o lege cadru şi certificatul va intra într-un anumit moment”, a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii care subliniind că teama de vaccinare nu s-a creat din cauza vaccinului ci de ideea de obligativitate.
Ministrul Sănătăţii, sfat pentru români de Sărbători
„Cred că aici trebuie să existe un echilibru şi o informare care recunosc că a lipsit din spaţiul public. Am un sfat: să încerce să-şi protejeze vârstnicii sau persoanele cu boli cronice din familie. De multe ori revederea cu ei se face de obicei de Sărbători şi ar fi bine să-i sfătuiască sa se vaccineze. Dacă nu e bine să ne testăm înainte şi mergem mai liniștiți de sărbători să ne întâlnim cu rudele noastre”, a mai recomandat Alexandru Rafila.
„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice. De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări.
Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.
În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă. Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Antena 3.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Gabriela Erdic
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean rămas fără telefon mobil după o „îmbrățișare”
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024