Unele administraţii locale ar trebui să impună restricţii la utilizarea apei potabile, fiind o mare risipă ca oamenii să ude grădinile cu apă potabilă, ”chiar dacă ne pare rău pentru roşii”, a declarat miercuri ministrul Mediului, Tanczos Barna, în contextul secetei care afectează România.
Potrivit HotNews.ro, furnizarea apei este restricționată în peste 200 de localități din 17 județe, din cauza secetei, conform datelor transmise marți de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), care spune că rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă.
ANAR a amintit populației că este nevoie „să folosească” rațional resursele de apă astfel încât acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii.
În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat.
Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare.
Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele sus-menționate.
În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțurilor.
Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 19 sectiuni s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în bazinul hidrografic Siret și Prut-Bârlad, de care aparține și județul Botoșani. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 20 stații hidrometrice din râuri, sunt secate (Somes-Tisa 4, Crisuri 8, Siret 2, Prut 6), mai spune instituția.
”În localităţile unde nu există piscine şi nu există cluburi, acolo apa este probabil folosită pentru irigare în grădină. Este la fel de mare risipă şi acolo. Chiar dacă ne pare rău pentru roşiile pe care le-am pus, apa potabilă pentru băut şi pentru nevoile casnice este apă scumpă, apă tratată, trecută prin foarte multe procese de tratare şi filtrare, motiv pentru care trebuie să o folosim pentru ce trebuie”,
Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri Departamentului pentru Situații de Urgență ca la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei să funcţioneze, de joi, o celulă de criză pentru monitorizarea efectelor temperaturilor ridicate. Ministrul Mediului a precizat că aceasta va avea și rolul de a lua măsuri în localităţile unde se înregistrează probleme de alimentare cu apă potabilă.
Bărbați prinși pe camerele video în timp ce își descărcau „gunoiul” din dubă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Valeriu Iftime: Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Concluzia lui Emil Săndoi, după ce Poli Iași a remizat la Botoșani în derby-ul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un iubit preot din Botoșani a plecat la Domnul, doliu în parohie
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024