Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Alții au avut soțiile grav bolnave, iar părintele Grigore Diaconu chiar și-a pierdut-o.
Oarecum paradoxal însă, preotul care a fost cel mai mult expus riscului de a se îmbolnăvi nu a luat temutul virus.
Vorbim despre preotul misionar Cristian Buhaciuc, care în cei doi ani de pandemie a intrat aproape zi de zi în Spitalul Județean, inclusiv în secția de contagioși de lângă Mănăstirea Popăuți, unde erau internați cei cu Covid.
Invitat Joia Mare la o nouă ediție ”Botoșăneanul TV”, părintele a povestit că nu i-a fost frică. Și chiar dacă l-ar fi încercat un astfel de sentiment, tot ar fi continuat să meargă în marea unitate medicală pentru că nu ar fi putut priva pacienții de serviciile religioase pe care le solicitau.
”Noi nu am avut Covid, din familia mea nimeni nu a avut Covid. Sunt două spitale la care lucrez: Spitalul de Urgență Mavromati și Spitalul de Infecțioase. Spitalul de Infecțioase a fost plin. Și Mavromati a fost la un moment dat plin. În fiecare zi am intrat, îmbrăcat cum ați văzut, la persoane cu Covid. Cu atmosfera de acolo, cu toate de acolo, însă în mintea mea n-am gândit niciodată că, dacă ating clanța aceasta s-ar putea să mă îmbolnăvesc și dacă pun papucul în picioare... și într-o frică din aceasta. În primul rând, când apar stresul și frica scade imunitatea noastră și ne îmbolnăvim tocmai de aceea, că suntem fricoși”,
Cristian Buhaciuc, preot misionar Protopopiatul Botoșani.
A relatat că, atât cât s-au făcut cursuri în format clasic, soția sa, care este cadru didactic la Școala Gimnazială 7, a ținut orele și nu a contactat virusul. La rândul lor, cei trei copii pe care îi au, au mers la școală fără a se îmbolnăvi.
”Am văzut fel de fel de situații în spital, chiar și din personal, și dintre bolnavi, oameni foarte tari care au spus: și dacă mi se întâmplă nu este nici o problemă. Și au trecut prin boală o dată și încă o dată și au rămas la fel. Totul ține de bărbăția noastră, până la urmă, și de dorința noastră de a-l sluji pe celălalt. Ce puteam să fac? Un om, când cere asistență religioasă și când este în pragul morții, eu ce să-i spun? Că nu mă pot îmbrăca fiindcă am copii acasă? Că m-aș duce, dar am copii acasă?”,
Cristian Buhaciuc, preot misionar Protopopiatul Botoșani.
A povestit că în spital s-a lăsat pe mâna cadrelor medicale, care l-au îmbrăcat și dezinfectat pentru a preveni pe cât posibil să ia boala.
”S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine, nu știu...”,
Cristian Buhaciuc, preot misionar Protopopiatul Botoșani.
Absolvent al Facultății de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, a fost preot la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Vânători în perioada 2008 - 2018. Din 2018 a devenit preot misionar de caritate la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, iar din 2021 este și misionar protopopesc la Protopopiatul Botoșani.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024