Una dintre reminiscențele comuniste se reflectă în tiparul monoton și repetitiv în care sunt organizate la Botoșani dar și în celelalte județe, marile sărbători naționale.
Programul este practic același de peste două decenii, fără a se interveni pentru a fi îmbunătățit, momentele previzibile alocate manifestărilor fiind deja cunoscute de participanții civili.
La fel și discursurile, în același ton steril, prin care sunt enumerate la nesfârșit date istorice care-au marcat România.
Nu și anul acesta, la Unirea Principatelor Române, în cazul discursului transmis de premierul Marcel Ciolacu și rostit la Botoșani de prefectul Sorin Cornilă în calitatea sa de reprezentant al Guvernului în teritoriu.
A fost probabil gândit pentru fiecare regiune a țării în parte, iar mesajul adaptat nevoilor. Pentru moldoveni, premierul a acordat atenție autostrăzii ce urmează să fie construită precum și nivelului scăzut de trai.
„În urmă cu 165 de ani, pe 24 ianuarie românii și-au unit eforturile și au pus piatra de temelie a României de astăzi ca stat național, unitar și democratic. Și atunci mulți s-au opus și din afara țării dar și din interior. Au gândit pentru interesele lor că ar fi mai bine ca românii să nu fie uniți”,
Sorin Cornilă, prefect
Unirea Principalelor Române a marcat începutul unui drum lung descris printr-un val de reforme care au schimbat societatea românească.
După 165 de ani țara a intrat într-o nouă etapă a modernizării pentru a se dezvolta și mai mult, a continuat Sorin Cornilă citirea discursului.
„În primul rând, unirea pe care marele Cuza a dorit-o și a simțit-o devine realitate prin Autostrada Moldovei. Unirea economică a Moldovei cu restul țării va conduce în sfârșit la dezvoltarea rapidă a acestei zone prin creșterea investițiilor și prin crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite”,
Sorin Cornilă, prefect
S-au amintit și fondurile europene atrase de România prin PNRR denumite drept „reforme ireversibile începute de acest Guvern” precum și inechitățile sociale care există, mai ales în zona Moldovei.
Și s-a mai amintit și de protestele fermierilor, extrem de vizibile în ultimele două săptămâni și cu mult disconfort în trafic.
„Există încă multe inegalități sociale care trebuie corectate. Prioritatea momentului a fost și este rezolvarea problemelor îndreptățite ale agricultorilor și transportatorilor. Iar rolul Guvernului este acela de a dialoga cu toate categoriile sociale care reclamă neajunsuri și inechități. Prin dialog vom găsi întotdeauna soluțiile necesare pentru rezolvarea lucrurilor care nu merg bine și care trebuie corectate”,
Sorin Cornilă, prefect
Și, da. Alegerile din 2024, cele patru runde care vor urma începând cu desemnarea europarlamentarilor și continuându-se cu prezidențialele, alegerile locale și generale.
„Dragi români, anul 2024 este un an extrem de dificil în care cetățenii își vor alege reprezentanții la toate nivelurile. Cu toate acestea, responsabilitatea Guvernului este de a nu pune în pericol dezvoltarea țării. Pentru că interesul tuturor românilor este ca România să crească și să se dezvolte. Doar uniți, putem construi o Românie echitabilă! Și tot uniți vom depăși cu bine provocările acestui an! Așa să ne ajute Dumnezeu!”.
Potrivit cutumelor acestor manifestări, prefectul transmite doar mesajul prim-ministrului nu și pe cel propriu.
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Tânăr prins cu nereguli la control pe Calea Națională: S-a ales cu dosar penal
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Poate să vină iarna: Șeful cel nou de la „Drumuri” chemat la raport în ședință – VIDEO
Oana Sava
Oct 31, 2024