În apropierea mănăstirii Popăuţi din municipiul Botoşani, muncitorii care lucrau la reabilitarea reţelei de apă şi canalizare au descoperit scheletul unei persoane care a trăit în urmă cu 500 de ani.
Osemintele sunt analizate de experţii în medicină legală.
Miercuri, 8 martie, o echipă de muncitori care lucra la montarea reţelei de apă şi canalizare pe strada Hatman Arbore din municipiul Botoşani a făcut o descoperire macabră. După săpături făcute cu buldoexcavatorul, în apropierea zidului de incintă a Mănăstirii Popăuţi, o ctitorie de secol XV a voievodului Ştefan cel Mare, au fost găsite fragmente de schelet uman. Imediat au fost anunţaţi reprezentaţii Primăriei, Poliţiei şi a Direcţiei de Cultură. O echipă formată din arheologi şi criminalişti s-au deplasat la faţa locului.
În săpătură a fost identificat în principal femurul unui om, aflat chiar lângă zidul de incintă al mănăstirii. Lucrările au fost sistate şi, spun reprezentanţii Direcţiei de Cultură, acestea vor continua sub supraveghere arheologică pentru că este posibil să apară şi alte descoperiri în zonă, mai ales că este o arie cu vestigii medievale importante.
„Aceea zonă va intra sub regimul de protecţie arheologică. Asta va reieşi de altfel în urma avizului pe care îl vom emite noi, bineînţeles prin consultarea cu Comisia Naţională de Arheologie şi cu Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Va fi probabil în regim de supraveghere arheologică”, a precizat Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură Botoşani.
Totodată, osemintele descoperite au fost preluate de criminalişti şi trimise spre analiză Institutului de Medicină Legală Iaşi.
Totodată, arheologii veniţi la faţa locului au reuşit să observe osemintele. Aceştia cred că este vorba de un schelet al unei persoane din epoca medievală.
”După părerea noastră datează probabil din perioada medievală a acestui lăcaş de cult. Se ştie faptul că în imediata apropiere există un cimitir medieval. Deci mai mult ca sigur, resturile umane aparţin acelei perioade”, spune Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.
De altfel, folclorul local spune că în zonă ar fi fost inclusiv o groapă comună destinată celor bolnavi de tifos sau ciumă. În orice caz, informaţii certe vor apărea în momentul în care resturile osteologice vor fi analizate în amănunţime. (Sursa: Adevărul)
FC Botoșani, egal în ploaie cu Farul lui Hagi - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Jandarmi botoșăneni înaintați în grad cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Mascați, polițiști și jandarmi la Toamna Bobocilor: Amenzi și localuri verificate
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
„Comercianți” prinși în timp ce vindeau varză direct din portbagaj
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024