Înalt Prea Sfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei s-a adresat tuturor celor prezenți la sfințirea „drumului mănăstirilor” care a avut loc vineri după amiază, într-o zi de mare sărbătoare, Izvorul Tămăduirii.
În Săptămâna Luminată Înalt Prea Sfinția Sa se află la Botoșani unde va petrece mai multe zile pentru evenimentele religioase care urmează a fi organizate cu ocazia Zilelor Orașului.
S-a referit la drum ca fiind cărarea care unește o „salbă de mănăstiri” dintr-o pădure binecuvântată și care a fost folosită cu veacuri înainte de pustnicii care se rugau pentru ei și pentru lume în aceste locuri.
„Erau probabil cărărui de o jumătate de metru, bătătorite în tăcere, în rugăciunea lui Isus, de cei care au ales această cale. Cărăruia a devenit un drum pentru șaretă, pentru căruță, călugării în mod special și călugărițele care sunt venite mai încoace, s-au așezat lângă peșterile unde viețuiau sihaștrii apoi au început să vină credincioșii și totul era binecuvântat pentru că și credincioșii și călăgării viețuiau în rimtul Creației”,
ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Ulterior au apărut mijloacele moderne de transport, cu dificultățile aferente și puțin cât puțin pădurea a fost afectată de praful de pe drum care se așeza pe trupurile copacilor, pe frunzele și pe florile lor.
Mai ales când era arșiță mare, natura suspina, a continuat mitropolitul.
„Venit-a modernizarea acestui drum și cred că înainte de toate, înainte de cei care trec cu automobilul pe aici, înainte de sătenii din Oneaga sau din Vorona, înainte de măicuțele de la mănăstire sau de călugării de aici, înainte de toți se bucură Creația lui Dumnezeu. Căci este prin aceasta ocrotită și lucrul acesta este foarte mare. Pentru că în concepția noastră creștină tot ceea ce este creația lui Dumnezeu este în legătură cu noi, oamenii. A-ți bate joc de creație, înseamnă a-ți bate joc de tine însuți”,
ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei
După încercări și inițiative de multă vreme, prin oameni de bine s-a împlinit și această voie a lui Dumnezeu fiind asfaltat și acest drum al mănăstirilor.
„Aici vin oameni pentru a-și vărsa greutatea așezată pe sufletul lor la sfintele mănăstiri și dacă am descoperi cumva tehnica adecvată, să măsori sufletul omului când vine în mănăstire și sufletul omului când pleacă după două ceasuri din mănăstire. Vom vedea acolo o diferență foarte mare”,
ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Continuarea discursului Înalt Prea Sfinției Sale poate fi urmărit în materialul video de mai jos:
Cătălin Silegeanu, Candidat AUR la Senatul României: "Reconstrucția României, Prioritatea Noastră"
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
COD GALBEN de ceață și polei pentru județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024