Marina Livan era un copil retras. A ajuns în sistemul de stat acum un an când, după ce a fost reclamată la școală pentru consum de alcool, s-au început procedurile. Pe tată cel mai probabil nu și-l amintea pentru că nu s-a interesat niciodată de soarta ei. Mama, plecată peste hotare de 12 ani, de trei nu a mai venit deloc în țară. Aseară, în timp ce oamenii ieșeau din febra serbărilor organizate de ziua poetului Eminescu, Marina se arunca de la etajul 3 al blocului unde locuia. Medicii nu au putut să îi mai salveze viața.
„Ducea o acută lipsă de afecțiune părintească. Chiar dacă statul le asigură acestor copii condiții bune de trai și oameni pregătiți care să îi îngrijească, el nu poate suplini dragostea unui părinte”, explică Dan Șlincu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani. Fata de 16 ani se afla cu măsură de protecție într-unul dintre apartamentele complexului rezidențial „Cireșarii” aflat în subordinea DGASPC, iar conducerea instituției i-a acordat încă de la început o atenție deosebită.
Asta că pentru că, spune directorul adjunct, Alexandru Colbu, s-a dorit integrarea fetei în societate și scoaterea din conul de umbră în care se adâncea din ce în ce mai mult. „Eu chiar aseară am vorbit cu ea, și totul părea în regulă”, povestește directorul adjunct. I s-a acordat o atenție deosebită pentru că Marina a încercat să-și mai pună capăt zilelor în nenumărate rânduri, prin metode diverse, dar cel mai adesea le încerca pe cele mai agresive. Instructorii de educație ai complexului au găsit-o de câteva ori cu încheieturile însemnate de tăieturi. Deși se afla sub medicamentație, și a fost nevoie de intervenția medicilor psihiatrici pentru a calma atacurile fetei, de multe ori, aceasta refuza să își ia tratamentul.
VEZI ȘI:
O tânără s-a aruncat de pe blocul turn din Prieteniei după ce a ieșit cu amicii în oraș
Cel mai probabil, așa cum declara medicul psihiatru Nicolae Vlad, prin tentativele de suicid, fata încerca să atragă atenția asupra tragediei sufletești prin care trecea. „La tentativa de sinucidere, omul lasă să se vadă că nu își dorește din tot sufletul să moară, mai are o fărâmă de voință în el să trăiască. Este o dovadă că el nu vrea să moară, ci are o problemă de suflet. Pentru el tentativa este un strigăt de ajutor”, spunea medicul psihiatru. Strigătul Marinei s-a stins pentru totdeauna aseară.
În noaptea tragediei, fata a dispărut dintr-o dată din sânul grupului, unde se aflau celelalte patru colege de apartament, și ele instituționalizate, și instructorul de educație. Când au ajuns în cameră, Marina se aruncase deja și la câteva ore mai târziu, se stingea din viață pe patul de spital.
Mama fetei lucrează în Italia de 12 ani. I-a promis în repetate rânduri, în ultimii trei ani, că se întoarce acasă, dar nu s-a ținut de cuvânt. În aceste 12 luni de când este instituționalizată, Marina a primit în mod constant promisiunea de la mama plecată peste hotare, că va fi retrasă din sistem imediat ce aceasta va ajunge în țară. Fata a tot așteptat. Contactată telefonic de către reprezentanții centrului, femeia a spus că îi este greu să se deplaseze din Italia, pentru a asista la înmormântarea fetei. Argumentul financiar a fost demontat de conducerea DGASPC, întrucât statul asigură și fondurile pentru locul de veci al Marinei.
Directorul DGASPC se ferește să arunce vina pe părinții copilei, deși a recunoscut că abia la insistențele sale, mama fetei a decis să se întoarcă în țară. „I-am spus că este, totuși, ultima dată când o poate vedea pe copila ei”, spune Dan Șlincu.
Moartea copilei de 16 ani aruncă Botoșaniul sub o altă umbră neagră, după ce, săptămâna trecută, alți doi tineri și-au luat viața prin metode tragice.
CITEȘTE:
Săptămâna neagră a sinuciderilor ar fi fost doar „o întâmplare” – IATĂ ce spune un medic psihiatru
Trei jucători propuși de Becali la FC Botoșani, Iftime a ales doar unul
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Adio, colega de bancă: Elevii vor trebui să se rotească periodic în sălile de curs
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile