Deoarece judeţul Botoşani se află sub avertizare de cod galben de caniculă, prefectul a reactivat miercuri măsurile ce se impun în asemenea perioade. Toate instituţiile implicate în prevenirea situaţiilor de urgenţă ce ar putea fi generate de temperaturile ridicate, au fost înştiinţate asupra activităţilor pe care trebuie să le realizeze în perioada imediat următoare.
Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră sunt doar o parte dintre autorităţile de a căror mobilizare depinde diminuarea efectelor caniculei din aceste zile. Peste 30 de măsuri vizează, printre altele, monitorizarea nivelurilor şi calităţii apei din acumulări, cursuri şi fântâni, suplimentarea personalului şi dotărilor necesare pentru acordarea primului ajutor. Totodată se are în vedere stabilirea şi amenajarea punctelor pentru asistenţă medicală de urgenţă şi distribuirea apei potabile astfel încât să se diminueze şi să se prevină fenomenele de deshidratare şi hipertermie.
CITEŞTE ŞI:
Prefectul cere aer condiţionat şi apă pentru publicul de la instituţii
„Solicit instituţiilor vizate de planul de măsuri să se conformeze. În primul rând să asigure apă pentru populaţie, să pună în funcţiune pompele stradale şi să ia măsurile necesare pentru prevenirea incendiilor sau îmbolnăvirii populaţiei din cauza apei nepotabile. Rog promptitudine atât din partea instituţiilor deconcentrate cât şi a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, mai ales acum, când din cauza constituirii consiliilor locale ar putea neglija codul galben”, a declarat
Adrian Constantinescu. Pentru protecţia animalelor, măsurile prevăd interzicerea transportului acestora, indiferent că se face în scop comercial, pentru hrană sau tracţiune, în intervalul orar 11-19, în zilele de caniculă.
CITEŞTE ŞI:
Patronii botoşăneni verificaţi de inspectorii muncii pe caniculă