Băncile iau în calcul lansarea unor monede digitale.
Un sondaj al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI) a fost realizat la finalul anului trecut în rândul a 86 de bănci centrale din întreaga lume, scrie EVZ. Cu această ocazie s-a stabilit că băncile centrale au început să studieze şi să lucreze la versiuni digitale ale monedele proprii care să fie utilizate în scopuri de retail. Momentan, plățile digitale nu vor fi permise în sectorul privat. Unele bănci centrale studiază şi versiuni digitale angro ale monedelor lor care să fie utilizate în tranzacţiile dintre instituţiile financiare.
În urma acestei cercetări, s-a stabilit că aproximativ 24 de bănci centrale din economiile avansate şi emergente intenționează să pună în circulație monede digitale până în 2030, după cum transmite Reuters.
Sondajul BRI a dat la iveală faptul că majoritatea noilor monede digitale emise de băncile centrale vor apărea în sectorul de retail. Astfel într-un timp oarecare, 11 bănci centrale ar putea să se alăture celor din Bahamas, Caraibele de Est, Jamaica şi Nigeria care au introdus deja monede digitale în retail.
Pe partea de angro, sunt nouă bănci centrale interesate să lanseze monede digitale, mai arată studiul.
„Extinderea plăţilor transfrontaliere este unul din motoarele principale ale eforturilor băncilor centrale cu privire la monedele digitale angro”,
susţin autorii analizei.
Reprezentanții BRI susțin. în document, că ponderea băncilor centrale angajate într-o formă sau alta în procedurile de punere în circulație a monedelor digitale a crescut până la 93%. 60% din instituțiile analizate au precizat că monedele digitale stabile şi alte active cripto au accelerat eforturile lor.
Aproximativ 40% dintre cei care au răspuns la sondajul BRI au declarat că banca lor centrală sau alte instituţii din jurisdicţia lor au derulat recent un studiu cu privire la utilizarea stablecoins sau a altor active cripto în rândul consumatorilor şi companiilor.
„Dacă vor fi utilizate la scară largă pentru plăţi, activele cripto inclusiv stablecoins ar putea constitui o ameninţare la adresa stabilităţii financiare”,
se arată în raportul BRI.
Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională, înființată în anul 1930. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale și, în plus, are rol de platformă care facilitează schimburile de opinii între instituţiile de emisiune monetară. De asemenea, BRI acţionează şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.
Botoșănean care mergea pe contrasens, urmărit de polițiști în trafic: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ACUM: Trei candidați marca AUR pentru Parlament, în direct la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Vlad Chiricheș a spus ce s-a întâmplat cu FCSB în eșecul de la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Călin Georgescu și Elena Lasconi merg în turul doi
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024