Curtea de Apel Suceava a reacţionat în sfârşit în cazul botoşăneanul arestat pe nedrept şi băgat în puşcăria unei ţări a Uniunii Europene. Reprezentanţii instituţiei din judeţul vecin au emis un comunicat în care îşi disculpă magistraţii pentru faptul că Marius Murariu a stat în locul unui african într-o închisoare din Franţa timp de 110 zile.
De ce? Foarte simplu: nu s-a găsit nici un motiv pentru care să nu se pună în aplicare mandatul european de arestare. Mai mult, se dă de înţeles că s-ar afecta şi relaţiile bilaterale dintre ţări.
"În cazul dosarului nr. 519/39/2011 al Curţii de Apel Suceava, instanţa investită cu soluţionarea cauzei, analizând actele şi lucrările acestuia, a constatat că mandatul european de arestare îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 96 din Legea 302/2004 republicată, fără a se putea pronunţa cu privire la temeinicia hotărârii pronunţate de către statul solicitant, întrucât ar fi adus astfel atingere principiului recunoaşterii şi încrederii reciproce, ceea ce nu este admisibil (…). De asemenea, a mai constatat curtea că nu există impedimente la executare, din cele prevăzute în art.98 din aceeaşi lege, care să poată atrage refuzul executării mandatului”, se arată în
comunicat.
De asemenea, se menţionează şi că Murariu nu ar fi uzat de toate drepturile legale, deşi acesta a spus în nenumărate rânduri că orice încercare de a vorbi şi de a se apăra i-au fost respinse.
“Împotriva sentinţei prin care s-a admis cererea autorităţii franceze, persoana solicitată nu a formulat recurs, deşi legea prevede această posibilitate", se mai arată în
comunicatul semnat de Cezar Hîncu, preşedintele Curţii de Apel Suceava.(S.B.)