Survolul aeronavelor marchează Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române.
Evenimentele care marchează Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene au loc miercuri, dimineața, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor din Capitală, dar și în mai multe localități din țară, printre care și Botoșani.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), în timpul ceremoniei vor evolua aproximativ 20 de aeronave militare.
Totodată, cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviaţiei, vor fi survolate de aeronave militare următoarele localități: Adjud, Aiud, Alba Iulia, Bârlad, Botoșani, Brăila, Caracal, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Focșani, Galați, Gherla, Groșii Țibleșului, Luduș, Mediaș, Onești, Piatra Neamț, Sighișoara, Suceava, Târgu Neamț, Tecuci, Târgu Lăpuș, Târgu Mureș, Turda și Vaslui.
MApN precizează că survolul aeronavelor se va executa cu respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare şi vor fi luate toate măsurile de siguranţă necesare, astfel încât impactul asupra comunităţii locale să fie minim.
Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților, potrivit Forțelor Aeriene Române.
„La 20 iulie sărbătorim ziua Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul şi Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene pentru că apărătorii cerului patriei l-au ales pe acest sfânt, încă din anul 1913, anul înființării Aeronauticii Militare, drept ocrotitor. Este ziua Sfântului luat la cer într-un car de foc, cunoscut din popor ca stăpânitor al ploilor care hrănesc pământul sau aduc potopul, care are puterea de a porunci cerului să nu dea ploaie sau să trimită foc din cer peste vrăjmași. Este o zi de sărbătoare și cinstire a tuturor eroilor aviatori din toate timpurile, a tuturor celor care au apărat văzduhul patriei în vreme de război sau au sfidat gravitația pentru a atinge idealul omului de a zbura, în vreme de pace”, după cum a precizat General-locotenent Viorel Pană, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene”, în ultima ediție a publicației Cer Senin.
Potrivit șefului Statului Major al Forţelor Aeriene, anul 2022 este anul care marchează 110 ani de la prima jertfă din aviația română, când locotenentul Gheorghe Caranda, în urma unui tragic accident într-un zbor de antrenament, a deschis lista celor plecați către Escadrila din Ceruri. Numele lui este primul înscris pe Monumentul Aviatorilor din Capitală.
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un iubit preot din Botoșani a plecat la Domnul, doliu în parohie
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Bărbat în miezul nopții, prins „confuz” în mijlocul străzii
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Liviu Ciobotariu, după remiza cu Poli Iași: Sunt puțin dezamăgit de rezultat
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024