În fiecare locuință, casă sau apartament există câte o mică grădină zoologică în care găsim o mare diversitate de insecte. Apariția lor și decizia de a rămâne alături de noi mai mult decât ne dorim să le găzduim, reprezintă o sursă considerabilă de stres. Și nu numai...
În aceste zile cel mai important este #săstămacasă, este mesajul reprezentanților unui muzeu botoșănean. Și, chiar dacă expoziția temporară ”Chiriașii casei mele – insectele” a fost amânată, Muzeul de Științe ale Naturii din Dorohoi vă spune la ce să fiți atenți în această perioadă, în care suntem izolați la domiciliu din cauza pandemiei de coronavirus.
”Chiar dacă în general par inofensive, în momentul în care se înmulțesc necontrolat ajung să devină extrem de deranjante și să umble prin toată casa. Pentru că pătrund în diverse locuri, unele dintre ele extrem de murdare, insectele pot infecta suprafețele cu care intră în contact, așa cum sunt alimentele neacoperite, mobilierul sau hainele”, transmit reprezentanții instituției muzeale.
Mai ales că sezonul cald este perioada optimă pentru apariția și înmulțirea acestor vietăți.
Cele mai comune locuri din casă unde se ascund micii invadatori sunt:
- țevile de scurgere;
- aparatele electrocasnice;
- în dulapuri;
- crăpăturile din pereți și podea;
- sub și în salteaua de pe pat.
Fiecare încăpere a casei își are însă “locatarii” ei:
- în dormitor – acarieni, ploșnițe, purici, molii etc.
- în camera de zi – păianjeni, carii, furnici, termite etc.
- în bucătărie – gândaci de bucătărie, furnici, gărgărițe etc.
- în baie – urechelnițe, păianjenul cu picioare lungi, peștișorii de argint etc.
Pe lângă rezidenții permanenți, există și cei care sunt capabili să apară la timp sau ca oaspete neinvitat: țânțari, muște, o mare varietate de gândaci, albine și viespi.
”Chiriașii” dormitorului:
ACARIENII DE PRAF (Dermatophagoides pteronyssinus) – aceste mici ființe, de dimensiuni microscopice, transportate de particulele de praf, sălășluiesc în special în saltele, perne, așternuturi de pat, covoare sau mobilier tapițat (un pat de o persoană conține miliarde de acarieni) Se hrănesc cu celulele moarte din descuamațiile pielii. Nu ei înșiși sunt problema, ci excrementele lor care prin descompunere se transformă într-un praf fin. Pentru cei mai mulți dintre noi nu reprezintă o amenințare, însă la persoanele sensibile pot provoca alergii, astm bronșic, dermatite.
PLOȘNIȚA DE PAT (Cimex lectularius) – este o insectă hematofagă (se hrănește cu sânge), cu un miros caracteristic, amărui, care trăiește și își depune ouăle prin crăpăturile pereților sau ale mobilierului, în pardoseală sau în cusătura saltelelor. Ziua stau ascunse, iar noaptea ies din ascunzișuri pentru a se hrăni cu sângele omului. Ploșnițele nu răspândesc și nu cauzează boli, dar lasă pe piele mici cicatrici care dau o puternică senzație de mâncărime, putând declanșa alergii periculoase. Invazia de ploșnițe poate fi combătută doar dând foc mobilierului.
PURICII – sunt insecte care parazitează pe diferite specii de mamifere, inclusiv omul. La nivel mondial sunt identificate peste 2.500 specii de purici. Deși prezintă o oarecare specificitate de gazdă, în cazul în care aceasta lipsește, vor parazita alte specii de animale (inclusiv omul). Doar adultul trăiește pe gazdă, restul formelor evoluțive (ou, larvă, pupă) se dezvoltă în mediul înconjurător (covoare, parchet, canapea, curte etc.). Se hrănesc cu sânge, zonele corporale preferate fiind gleznele și picioarele. Sunt purtători și transmițători de agenți patogeni. Pot provoca dermatite alergice datorită unui alergen din saliva puricelui. Sunt capabili de performanțe incredibile; sar în înălțime până la 20 cm, iar în lungime până la 33 cm.
MOLIA DE HAINE (Tineola biselliella) – este dăunătoare prin larva sa de culoare galbenă, care se hrănește cu fire de lână sau cu blană, preferând părțile murdare ale hainelor sau cele îmbibate de transpirație, iar la covoare preferă partea ascunsă de sub mobilă, pentru a nu fi deranjată. Preferă locurile uscate și călduroase. Existența unei invazii de molii este remarcată în momentul în care se observă fluturii adulți zburând prin casă. În medie apar două generații de molii pe an, dar în verile călduroase pot ajunge și până la 4 generații.
Măsuri recomandate pentru prevenirea apariției/ îndepărtarea acestor ”chiriași”:
- să păstrăm camera curată și bine aerisită
- să aspirăm frecvent covoarele și tapiseriile
- să astupăm găurile și crăpăturile din podele și pereți
- să spălăm așternuturile la temperaturi ridicate
- în caz de invazii, să apelați la o firmă de dezinsecție
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sfaturi să joci responsabil la păcănele online
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Două mașini izbite la Lebăda, bărbați duși imediat la spital
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Mașină din Botoșani implicată într-un carambol: Patru adulți și doi copii răniți
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Un mort și patru răniți la locul de muncă, anchete declanșate de ITM
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile