Joi, la Primăriei Botoșani, Asociația CulturEst va lansa proiectul de înființare a “Muzeului vieții cotidiene în comunism” la Botoșani. Scriitorii Dan Lungu și Constantin Iftime au propus municipalităţii, la începutul acestui an, înfiinţarea acestui obiectiv.
Hala dezafectată a CET-ului se integrează viziunii scriitorilor
Muzeul are la bază o viziune nouă de reconstrucţie colectivă a memoriei şi de cunoaștere a istoriei comunismului prin focalizarea faptului mărunt, a lucrurilor cotidiene, a vieţii de zi cu zi, prin contribuţia întregii comunităţi.
Consiliul Local a hotărât să se asocieze cu A
sociația CulturEst, în vederea înființării acest muzeu.
Asociația CulturEst, din care fac parte
Dan Lungu și
Constantin Iftime, care va gestiona acest muzeu, împreună cu reprezentanți ai Primăriei, au stabilit între timp sediul Muzeului: o hală din incinta fostului CET Botoșani. Construcția, o hală tipică industriei din anii de glorie ai comunismului, se integrează foarte bine viziunii care stă la baza înfiinţării acestui muzeu.
Sprijin de la Muzeul Comunismului din Germania
În vederea realizării proiectului,
Asociaţia CulturEst a iniţiat o serie de parteneriate.
Muzeul comunismului din Berlin, DDR Museum, printr-o scrisoare a directorului Robert Rückel, şi-a anunțat disponibilitatea de a sprijini această idee, precum şi Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București sau Muzeul Literaturii Române din Iaşi.
Profesorul Danuț Huțu, directorul Direcției de Cultură, membru al
Asociației CulturEst, va coordona la Botoșani o campanie de promovare publică a viziunii muzeului și de colectare a obiectelor specifice vieţii cotidiene în comunism, campanie la care vor participa mai ales profesori și elevi din liceele din Botoșani, dar nu numai.
Mai multe personalități din lumea botoșăneană și-au arătat disponibilitatea de a sprijini acest proiect. Este vorba de oamenii de afaceri Valeriu Iftime, membru al
Asociației CulturEst, de Gheorghe Ciubotaru, de istoricul Gheorghe Median şi de Cătălin Flutur, fost primar al municipiului.
CITEŞTE ŞI:
Muzeu comunist cu obiecte vechi ca în Cehia şi Polonia la Botoşani
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Baba comunistă a umplut Cinematograful Unirea – VIDEO & FOTOGALERIE