Arta înseamnă lacrimi, eşecuri, încercări repetate, muncă, zâmbete, bucurii, emoţii, aplauze. Înseamnă truda de a te descoperi, de a te cunoaşte şi de a oferi celorlalţi ceea ce eşti.
La Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, Arta este celebrată şi prin proiecte educaţionale, prin parteneriate menite să contribuie la evaluarea şi descoperirea sinelui creator, întrucât proiectul în sine este o oglindă în care fiecare îşi vede propriile gânduri, mentalităţi, vise şi în care, dacă priveşte atent, poate reface drumul artistului către mântuirea prin frumos.
În săptămâna 27-31 martie 2023, Liceul de Artă a găzduit ultima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, “Working in/with a school orchestra” 2020-1-ES01-KA229-082806_2 ”, proiect de parteneriat strategic care constă în schimbul de bune practici și colaborare, concentrându-se pe munca în jurul orchestrei școlii, pregătirea și desfășurarea diferitelor spectacole muzicale, o activitate care pentru ambele licee este un spațiu ideal pentru munca în echipă.
A fost o săptămână marcată de activităţi, în care oaspeţii spanioli au cunoscut încă o parte din frumuseţea şi sensibilitatea acestui spaţiu românesc prin care au trecut la pas, în sunetul muzicii. Vizita la Primăria municipiului Botoşani, la Muzeul de Etnografie Botoşani şi, zilnic, repetiții cu orchestra mixtă formată din elevi spanioli şi români, sub bagheta profesorilor-dirijori Alexandru Mocanu şi Javier Francisco Calzada au fost doar câteva popasuri de sensibilitate, ultima zi a proiectului fiind dedicată excursiei culturale la Casa Muzeală „Ștefan Luchian” din Ștefănești și la Mănăstirea Guranda, care s-a încheiat cu festivitatea de decernare a certificatelor.
Membrii echipelor de proiect au rămas deschişi unor viitoare colaborări:
Director Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani - profesor Beatrice Păpădie – manager, profesor Oana Vasilache – coordonator proiect şi membrii echipei:
profesorii: Ionuț Manta - Director adjunct al Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, Cristina Ivănescu, Emanuela Filimon, Cătălina Șobachi, Cătălin Șobachi, Andreea Anghelache, Cătălina Dumbrăvanu, Irina Honcieru, Geanina Pantea, Daniela Șcarlii
Director IES Princesa Galiana, Toledo – profesor Ángel Rodriguez Diaz – manager, profesor Francisco Javier Calzada García – coordonator proiect şi membrii echipei: profesorii Elena Tabasco Megal, Francisco Dechado Martin, Javier Guijarro Jerez, Olga Gancedo Elías.
Joi, 30 martie, cu Concertul orchestrei Liceul de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani şi IES Princesa Galiana, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Botoşani, proiectul şi-a atins toate obiectivele propuse.
Concertul a conturat finalul de proiect, trei ani de trudă şi bucurii, de cunoaştere şi recunoaştere, trei ani de parteneriat aflat sub semnul cuvintelor rostite de doi maeştri ai muzicii: Enrique Granadas - „Ne ridicăm mereu ca să uităm puterea lutului. Oare nu acesta e rostul artei?” şi George Enescu - „Muzica este un grai în care se oglindesc, fără putinţă de prefăcătorie, însuşirile psihice ale omului şi popoarelor.”
Punctul culminant al Concertului a fost marcat de cele două surprize oferite publicului de către cadrele didactice şi elevii Liceului de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani şi IES Princesa Galiana, Toledo:
Ferrer Ferran – „Fantezia Simfonică El Quijote pentru povestitori și orchestră”
Povestitori: Alina-Maria Pleşoianu și Noelia Maria Peste
Dirijor: Fancisco Javier Calzada Garcia
Ludwig van Beethoven – „Fantezia pentru pian, cor și orchestră” op 80
Solistă: Ana Maria Sorocan
Dirijor: Alexandru Mocanu
Octavian Paler spunea că „oricât ar fi de frumoasă o melodie, vine o clipă când ea e acoperită de tăcere. Când tăcerea e mai puternică decât muzica.”
Acea tăcere despre care vorbea este tăcerea care s-a instalat, după interpretările celor două surprize oferite de către participanţii la proiect tuturor celor care au fost alături de ei, atât pe parcursul celor trei ani de desfăşurare, cât şi în clipele Concertului de final. Tăcere care nu este altceva decât liniştea dinaintea furtunii aplauzelor. Şi care ne apropie de Dumnezeu.
Pentru că Arta este amprenta pe care o lasă Dumnezeu în sufletul omului.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024