4.000 de lei şi chiar mai mult avea salariu administratorul Mihai Zaharia de la asociaţia de proprietari 30 din municipiu. Potrivit “Evenimentului de Botoşani”, el a plecat în luna mai a anului trecut, iar noua conducere a rămas stupefiată cînd a găsit statele de plată Spre exemplu, în luna martie 2009, venitul brut a fost de 4252 lei, iar în octombrie 2008 a fost de 4398 lei.
5 ani fără nici o adunare generală
„La asociaţie a fost un haos timp de cinci ani. Fostul preşedinte, Gheorghe Pânzaru, a renunţat la această funcţie şi a plecat la o altă asociaţie. Membrii comitetului au renunţat rând pe rând şi a rămas el singur. În perioada 2004-2009 nu s-a ţinut nicio Adunare Generală la această asociaţie. După mai multe tentative, în care fostul contabil a refuzat să se ţină Adunarea Generală, până la urmă s-a reuşit, pe data de 6 mai 2009. În acea Adunare Generală s-a stabilit ca fostul contabil să aducă toate actele din perioada 2004-2009 pentru a se face o expertiză contabilă”, a declarat
Nechifor Marusciac, preşedinte asociaţia de proprietari 30.
Şi-a desfăcut singur contractul de muncă
„Dl. Zaharia a venit la serviciu până în jurul datei de 15 mai. El şi-a desfăcut contractul de muncă retroactiv, începând cu data de 1 mai, iar decizia de încetare a contractului a semnat-o tot el, pentru că la această asociaţie nu mai era preşedinte. În plus, a luat şi toate actele din perioada 2004-2009”, a mai precizat
Marusciac. La scurt timp, noua conducere a asociaţiei de proprietari a făcut demersurile necesare în instanţă pentru a intra în incinta asociaţiei şi apoi a înaintat o plângere la poliţie, reclamând că fostul contabil a plecat cu toate actele. În luna octombrie s-a obţinut o ordonanţă preşedinţială, în baza căreia s-a intrat în incinta asociaţiei.
„Nababul” a intrat în pămînt
Pentru că nu era niciun act în asociaţie, noua conducere a făcut demersuri pe la mai multe instituţii pentru a obţine copii după documente. De la Direcţia Muncii s-au luat copii după statele de plată, din care au reieşit salarii lunare, pentru fostul contabil, de peste 4000 de lei. Cât priveşte datoriile la furnizori, Nechifor Marusciac spune că acestea erau în iunie 2009 în valoare de 700.000 de lei la Termica şi 16.000 de lei la gaz. Deşi am încercat să îl contactăm pe Mihai Zaharia, acesta nu a fost de găsit. Actuala conducere a asociaţiei de proprietari susţine că nu a mai discutat cu acesta de luni bune şi că Zaharia nu mai locuieşte la adresa pe care o avea în cartea de identitate. Mai mult, aceştia spun că inclusiv poliţiştii au venit la asociaţia de proprietari pentru a obţine informaţii despre fostul administrator.
„Asociaţiile de proprietari - o vacă bună de muls”
Reprezentanţii Primăriei spun că la multe asociaţii administratorii sau preşedinţii au făcut ce au vrut deoarece erau protejaţi de lege.
Viceprimarul Florin Ghiorghiţă afirmă că, deşi în cadrul Primăriei există de mai mult timp un compartiment care trebuie să verifice asociaţiile de proprietari, acest lucru nu s-a prea întâmplat.
„Nu e normal ca un administrator, contabil sau preşedinte de asociaţie, să ajungă la salarii de 4000 de lei pe lună. Asta e fraudă pe faţă. Poate legal este, că nu ştiu ce au votat ei în comitet, dar aceşti banii sunt încasaţi de la oameni. Asociaţiile de proprietari au fost o vacă bună de muls. Multă vreme, legea nu ne-a permis să facem controale. Între timp s-a modificat şi am început controalele. Vor fi contabili sau preşedinţi care vor trebui să răspundă penal”, a spus
viceprimarul Florin Ghiorghiţă.
Administrator în topul salariilor
Preşedintele Consiliului Judeţean Mihai Ţâbuleac 4.700 lei
Primarul Cătălin Flutur 3778 de lei
Administrator contabil de asociaţie Mihai Zaharia 4.252 lei