”Viorel de la cinema”, așa cum inclusiv sâmbătă seară s-a prezentat Viorel Hrițcu în fața cinefililor, a reușit să pună din nou Botoșaniul pe harta orașelor în care, în cinematografele de la stat, au loc evenimente de neuitat. De această dată câteva sute de botoșăneni au participat la proiecția specială a documentarului ”Nasty”, un film despre unul dintre cei mai mari tenismeni ai lumii.
În jur de 300 de botoșăneni au putut să-l vadă altfel față de cum, din nefericire, a intrat în percepția publică în anii de după retragerea din activitate.
Tocmai de aceea, ”Nasty” este un documentar care trebuie văzut de toată lumea, dar mai ales de cei tineri, ca să afle și să înțeleagă cât de mare a fost Ilie Năstase, cât de mult a marcat ”sportul alb”, cât de apreciat și de iubit a fost și încă mai este în toată lumea.
Sunt o sumedenie de imagini pe care nici măcar cei din generația lui Ilie Năstase nu le-au putut vedea întrucât provin de la marile turnee internaționale, care nu erau difuzate în România comunistă ori de la aparițiile uriașului tenismen la televiziuni din toată lumea, prin cluburi, hoteluri, vestiare.
Spectaculos, șarmant, certăreț, dar înainte de toate unic și genial, așa era Ilie Năstase pe terenul de tenis și așa l-au portretizat și prietenii, adversarii, iubitele din anii 60 – 70 – 80.
Nume mari ale tenisului mondial, de la Jimmy Connors și John McEnroe la Billie Jean King și Stan Smith, de la Boris Becker la Mats Wilander de la Bjorn Borg la Rafael Nadal, dar și sportivii de frunte ai României, precum Nadia Comăneci și Gheorghe Hagi, dau mărturie despre extraordinarul ”Nasty”.
Nu lipsesc românii Virginia Ruzici, câștigătoare de Roland Garros și Ion Țiriac, prietenul de-o viață al lui Ilie Năstase, alături de care a făcut un cuplu ce a adus de trei ori România în finala Cupei Davis.
La final, în aplauzele spectatorilor, pe scenă au urcat regizorii Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu.
Răspunzând întrebărilor venite din public au arătat că s-au deplasat din SUA până în Dubai pentru a strânge declarații de la marii tenismeni ai lumii, că au răscolit arhive mass-media din ultima jumătate de secol în căutarea unor imagini cu Ilie Năstase. În acest fel au găsit și fotografia – portret care a fost pusă pe afișul filmului.
Au fost patru ani de muncă, terminați cu lacrimi din partea lui Ilie Năstase după prima proiecție și cu exclamația actualei sale soții: ”în sfârșit îl cunosc și eu pe Ilie, nu știam cu cine stau în casă”.
Tudor Giurgiu, regizor
”Vă mulțumim și sperăm că v-a plăcut filmul. Eu totdeauna am vrut să includem Botoșaniul pe lista orașelor unde facem premiere. Și al doilea motiv pentru care suntem aici și poate cel mai important este că e orașul în care s-a născut Cristi”.
Cine este Cristi? Unul dintre cei trei regizori ai lui ”Nasty”, fost elev al Colegiului Național AT Laurian, plecat apoi la Cluj pentru aprofundarea studiilor, pasionat din copilărie de lumea filmului.
Revenit la Cinema Unirea și-a reamintit de anii în care era la rândul său spectator.
Cristian Pascariu, regizor
”Vă mulțumim că ați venit, sper că v-ați simțit bine, că ați învățat ceva nou despre Ilie (...). Producția efectivă a durat undeva la trei ani și jumătate, adică la final de 2020 am început, s-au filmat interviurile, o parte din ele în pandemie, Tudor a fost plecat prin America, la Nadal în Mallorca și prin foarte multe locuri din lume: Roland Garros, Madrid, Barcelona”.
A explicat că au avut libertate deplină în producerea filmului, că nimeni nu le-a impus să introducă sau să scoată ceva din materialele adunate, dar a recunoscut că ”am avut niște emoții cu Ion Țiriac, dar suntem aici și înseamnă că nu s-a supărat prea tare”. Aceasta în condițiile în care fundația miliardarului a finanțat o parte a cheltuielilor filmului.
Cristian Pascariu, regizor
”Pentru mine, cea mai mare provocare a fost să știu foarte multe lucruri și evenimente din viața lui Ilie și să nu găsesc material de arhivă, să nu găsim fotografii, să nu găsim materiale cu ce am putea acoperi cel eveniment, dar sper că ne-am descurcat cu ce am avut”.
Finalul a fost unul emoționat. După ce sala s-a golit, Cristian a fost așteptat de părinții săi, mama sa îmbrățișându-l fără să își mai poată ascunde lacrimile.
Cu doar câteva minute mai înainte, Viorel Hrițcu, conducătorul Cinematografului Unirea, i-a oferit un buchet de flori.
Și tot el cu sprijinul lui Claudiu Niculăeș, managerul de la Tridex Sport Arena, a amenajat un teren de tenis chiar în fața cinematografului, câțiva copii cu rachete în mâini introducând cinefilii în atmosfera filmului încă de pe Pietonalul Unirii.
”Nasty” se termină cu o variantă rock a celebrei melodii ”My way” și palmaresul foarte pe scurt al personajului principal:
- Câștigător al US Open (1972)
- Câștigător al Roland Garros (1973)
- A câștigat cinci titluri de Grand Slam la dublu
- A câștigat de patru ori turneul Masters Grand Prix
- A câștigat 109 titluri ATP la simplu și dublu
- A fost de două ori finalist la Wimbledon și o dată la Roland Garros
- Este primul număr mondial din istorie în clasamentul ATP
Filmul rulează în continuare la Cinema Unirea.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024