Ministrul Sănătății a cerut să fie reevaluată cauza decesului asistentei din Botoşani, care luni a fost scoasă de pe lista victimelor provocate de COVID-19.
Elena Buta, asistenta în vârstă de 45 de ani din Botoşani, a fost pusă, duminică, pe lista deceselor cauzate de coronavirus, dar luni Institutul Naţional de Sănătate Publică a revenit şi a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul respectiv a fost declarat vindecat cu două teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit ulterior de către DSP Botoşani).
Şi Grupul de Comunicare Strategică a precizat că asistenta „nu întruneşte definiţia de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus”. Cauza morţii încă nu a fost comunicată.
Marţi, Ministrul Sănătăţii a cerut INSP reevaluarea cazului 1.178.
”Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a cerut reevaluarea cazului 1178 (n.r. - al asistentei de la Botoşani). Din primele informaţii, chiar dacă există două teste negative efectuate la interval de 24de ore, totuşi persoana a suferit leziuni grave în urma infectării,care au cauzat decesul. Ministrul Sănătăţii a solicitat astăzi INSP clarificări”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Cazul anunţat iniţial pe lista victimelor COVID-19, la poziţia 1,178, era prezentat ca unul fără comorbidităţi: Deces 1178 - Femeie, 45 ani, judeţ Botoşani Dată confirmare: 23.04.202. Dată deces: 23.05.2020. Comorbidităţi: Fără.
Femeia era asistentă medicală la secţia de boli infecţioase a Spitalului judeţean din Botoşani, nu suferea de alte boli iar prin mâinile ei trecuseră mulţi pacienţi infectaţi cu COVID-19.
Despre moartea asistentei medicale Lenuţa Bota, de la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Botoşani, medicii spun că a fost confirmată cu infecţia cu noul coronavirus pe 23 aprilie. După ce starea sa de sănătate s-a deteriorat, a fost transferată la Iaşi şi internată la Secţia de Terapie Intensivă (TI). La două zile după ce şi cea de-a doua retestare pentru SARS CoV2 a ieşit negativă, asistenta a murit.
„Despre cazul asistentei pot spune că a fost o adevărată luptă atât din partea ei, cât şi din partea noastră. A stat mai mult de două săptămâni la TI. S-a negativat după tratamentul administrat zece zile cu Remdesivir. Faptul că afectarea pulmonară deosebit de gravă nu a putut fi reechilibrată, în opinia mea, se datorează faptului că, deşi virusul nu a mai existat în organism ca urmare a tratamentului, a avut timp să facă leziuni anatomice, de ordin structural, la nivelul plămânilor în cazul ei, leziuni care să nu poată fi reparate într-un timp atât de scurt“, a declarat pentru Ziarul de Iași Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.
Infecţioniştii nu exclud posibilitatea ca unul dintre motivele care au condus la deces este şi cantitatea mare de virus din organism, asistenta presupunându-se că ar fi fost infectată cu SARS CoV2 în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase unde lucra.
„Nu există studii concrete, dar aşa se întâmplă în alte cazuri cu infecţii virale, şi ca urmare este logic ca încărcătura virală mare să se coreleze cu aceste urmări“, a mai precizat Carmen Dorobăţ.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024