Statul a anulat 1.750 de privatizări după ce cumpărătorii companiilor de stat au uitat să mai respecte şi condiţiile din contrat. Iar nerepsectarea înţelegerii a însemnat de multe ori condamnarea fostelor companii de stat la faliment.
Noii proprietari le-au lăsat fără domeniul de activitate şi nu au adus investiţiile promise şi în unele cazuri le-au lăsat să se prăbusească în mod intenţionat în scop imobiliar. Şi chiar dacă unele contracte au fost anulate, cele mai multe contracte au mers mai departe şi marea majoritate a privatizărilor de după Revoluţie au fost ratate. Nouă companii privatizate s-ar putea întoarce în proprietatea statului dacă instanţele vor stabili că patronii nu şi-au îndeplinit promisiunile, scrie Profit.ro citând un document guvermanetal. Acelaşi document arată că, până în prezent, 1.750 de contracte de privatizare au fost amânate din acest motiv. Însă aceste privatizări anulate în urma nerespectării contractelor reprezintă doar o mică parte dintre companiile pe care statul le-a vândut după Revoluţie.
Anul trecut, un studiu al Asociației Naționale a Antreprenorilor arăta că au fost privatizate în total 7.700 de companii de stat. Însă doar un sfert dintre ele mai funcţionează. 75% au intrat în faliment din diverse motive.
În unele cazuri, companiile de stat aveau şanse mici să mai supravieţuiască. Erau depăşite din punct de vedere tehnologic şi nu mai aveau clienţi. Produceau pe stoc pentru a menţine în mod artificial locuri de muncă.
Dar cum privatizările s-au făcut mai mereu la preţuri foarte mici, chiar şi cumpărătorii unor companii de stat neperformante au avut avantaje, pentru că au intrat în proprietatea unor suprafeţe întinse de teren, acoperite de instalaţii ce puteau fi valorificate.
Însă tocmai interesele imobiliare i-au încurajat pe unii investitori privaţi să cumpere companii de stat la preţuri mici şi să le îngroape fără să investească vreun ban în ele. În prezent este greu de spus câte falimente ale fostelor companii comuniste au fost provocate de ineficiența lor și câte de privatizări frauduloase. Şi, chiar dacă 1.750 de contracte de privatizare au fost amânate, în multe cazuri au fost menţinute în vigoare chiar dacă înţelegerile nu au fost respectate.
În prezent, conform documentului, instanțele de judecată analizează alte contracte de privatizare denunțate de stat pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, pe listă figurând, printre altele, cele pentru societățile Avicola Botoșani (cumpărată de Rompac International București), Intertrans III Sebeș (cumpărată de TMP Comp Sebeș), Agromec Vameș Galați (cumpărată de Ion-Cozma Dori), Institutul pentru Tehnica de Calcul București (cumpărată de Transbordare Vagoane Marfă), Agromec Cobadin Constanța (cumpărată de asociația salariaților societății).
CITEȘTE: Gigi Becali a primit o lovitură puternică din partea unui afacerist din Botoșani!
Un botoșănean și-a pierdut telefonul pe o trecere de pietoni: CINE l-a găsit
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Ministru premiat de Valeriu Iftime la Botoșani: Am contribuit mult mai puțin decât am primit – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: Ședință festivă pe modul rece de Zilele Eminescu, la Primărie – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Stelian Mețler ACHITAT în dosarul angajărilor de la Apele Române
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile