Avem jurist, avem o pleiadă de economiști, avem chiar și un specialist în confecții-tricotaje. Plus o mulțime de ingineri specializați în tot felul de domenii, însă numai în hidrotehnică nu.
SC Nova Apaserv SA se confruntă cu o situație inadmisibilă pentru companiile de prestigiu din mediul privat, dar și pentru cele din Occident, dar din păcate tot mai întâlnită la unitățile românești de stat. Societatea controlată de Consiliul Județean Botoșani nu are în echipa de conducere nici măcar un singur specialist pur, adică un absolvent de hidrotehnică.
Iar aici s-a ajuns și după concursul organizat de CJ Botoșani împreună cu o firmă privată pentru ocuparea posturilor în noul Consiliu de Administrație (CA). Nu s-a gândit nimeni să prevadă ca minim un membru al acestei structuri să fie specialist în domeniul principal de activitate al societății, care este ”captarea, tratarea şi distribuţia apei”. Argumentul reprezentanților CJ și al noului președinte al CA a fost că în lege nu este prevăzută o asemenea obligație și, ca atare, s-a considerat că nu este cazul să se impună condiții suplimentare față de cele deja reglementate de OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări de legea 111/2016 și HG 722/2016. Mai exact, cerința principală privitoare la studii a fost aceea ca aspirantul la un post în CA ”să fie absolvent a unei instituții de învățământ superior de lungă durată din domeniul tehnic, economic sau juridic”.
”Legea prevede expres ca în consiliul de administrație să fie prezenți minim un economist și un jurist. Aceasta este legea. Nu a ținut de noi, a ținut de expert, de comisie, de Consiliul Județean, ei au făcut selecția. Comisia a fost formată din oameni de la Prefectură, Consiliul Județean și un expert independent. Legea specifică clar: un jurist și un economist, nu specifică «specialist pe domeniul de activitate» întrucât consiliul de administrație este organismul care conduce administrativ, supraveghează comitetul director, nu este un organ executiv de conducere”,
Dan Deleanu, președinte CA SC Nova Apaserv SA.
În lipsa unui astfel de criteriu s-a deschis calea ca din cei șapte membri ai noului CA nici măcar unul să nu fie cu adevărat specialist în activitatea de bază a SC Nova Apaserv SA. Iată mai exact specializările fiecărui nou membru al CA:
Dan Deleanu - economist - Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică - Universitatea Ștefan cel Mare Suceava
Gabriel Apotrosoaei - economist - Facultatea de Economie - Universitatea ”Petre Andrei” din Iași
Călin Bosovici - inginer mecanic - Facultatea TCM Suceava - Institutul Politehnic Iași
Ioan Comarița - inginer, specializarea electroenergetică - Facultatea de Electrotehnică - Institutul Politehnic ”Gheorghe Asachi” Iași
Simion Drelciuc - inginer, specializarea acționări electrice și automatizări - Facultatea de Electrotehnică - Institutul Politehnic Iași
Albert Tănasă - consilier juridic - Facultatea de Drept - Universitatea Ovidius Constanța
Daniel Tupiluș - inginer, specializarea confecții-tricotaje - Facultatea de Textile - Pielărie - Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași.
Așadar, avem doi economiști, un jurist și patru ingineri, dar nici unul dintre aceștia absolvent de hidrotehnică. Problema este că situația se perpetuează și la nivelul conducerii operative a operatorului licențiat de apă și canalizare. În ciuda faptului că este unitatea de stat din Botoșani cu cel mai mare număr de directori, nici unul dintre aceștia nu a urmat cursurile Facultății de Hidrotehnică.
Cătălin Fetcu este inginer specializat în automatizări-construcții, Daniela Jîtărașu este economist, Cristina Panait la fel, Ady Petrușcă este inginer mecanic, specializarea ”Tehnologia construcțiilor de mașini”, Cristian Romanovschi este inginer specializat în electronica industrială, iar directorul general Albert Tănasă, după cum am mai arătat, este consilier juridic.
Noul președinte al Consiliului de Administrație nu vede în asta o problemă. Acesta face trimitere la principalele trei activități ale operatorului - Captarea, tratarea şi distribuţia apei; Colectarea şi tratarea apelor uzate; Transporturi prin conducte - care în opinia sa nu reclamă neapărat ocuparea unor funcții de conducere de către hidrotehnicieni.
”Hidrotehnica pură se oprește la intrarea în conductă, de acolo intervine ingineria, inclusiv cea mecanică. Hidrotehnician ne trebuie până la intrarea în conducă a apelor, după aceasta ne trebuie ingineri tehnici, de mecanică, de instalații, chimiști în stația de tratare”,
Dan Deleanu, președinte CA SC Nova Apaserv SA.
Cât despre Consiliul Județean, acționarul majoritar al societății, aceasta a organizat concursul, dar potrivit vicepreședintelui Liviu Toma, ”Nova Apaserv SA s-a ocupat să contracteze o firmă de specialitate”.
Firesc, noii componenți ai CA nu văd o problemă în faptul că printre ei nu există nici un hidrotehnician. Daniel Tupiluș (foto dreapta), inginer specializat în confecții-tricotaje, ne-a explicat că ”în primii ani de facultate ingineria este aceeași indiferent de domeniu”, iar Ioan Comarița, care în toată viața sa a lucrat la Electrocontact și Eltrans, este convins că e specializat totuși în activitatea de la ”Apă”: ”am mai făcut parte și din consiliul de administrație și la Eltrans, nu este o noutate pentru mine. Sunt inginer electrotehnic cu facultatea făcută cinci ani, când facultatea se făcea pe bune, am făcut și Mecanica Fluidelor timp de doi ani, iar la Nova Apaserv este o activitate foarte complexă: furnizare de apă, energetică, pompare. Este o responsabilitate în plus”,
Acesta a ținut să menționeze că este artizanul aducerii în oraș a tramvaielor second-hand din Dresda, fără de care ”acum nu mai aveam transport electric la Botoșani, acum probabil că aici nu mai era nimic”.
Iar aici s-a ajuns și pentru că, deși teoretic s-a organizat un concurs, practic s-a întâmplat același lucru cu care ne confruntăm de peste 20 de ani: comisia de concurs a constatat și de această dată că pretendenții cei mai capabili provin de la partidul care are majoritatea în Consiliul Județean. Cinci din cei șapte noi membri ai CA sunt social-democrați, unii dintre ei chiar foști sau actuali consilieri locali PSD, iar ceilalți doi sunt liberali și aceasta în condițiile în care PSD și PNL sunt singurele partide intrate în actualul CJ, instituție care controlează SC Nova Apaserv SA. Practic, în noul CA nu a putut pătrunde nici măcar un singur candidat apolitic.
Iar miza financiară nu este chiar una de ignorat. 1.407 lei brut este indemnizația lunară a unui membru CA, plus o cotă variabilă din profit, bani pe care, în general, îi primește pentru participarea la una-două ședințe. În luna mai, la propunerea lui Radu Judele, fost mandatar al CJ la SC Nova Apaserv SA, s-a dezbătut diminuarea remunerației la 1.000 de lei, însă majoritatea social-democrată din CJ a respins inițiativa.
Singura consolare ar fi că președintele Consiliului Județean Botoșani este absolvent de hidrotehnică, lucru la care face mereu trimitere. Problema este însă că, aproape de fiecare dată este întrebat despre activitatea SC Nova Apaserv SA, Costică Macaleți răspunde că nu este treaba sa.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Și totuși… Ciucă a câștigat un oraș din județ
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Rezultate bombă la Botoșani, candidatul “fantomă” începe să câștige secții
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
SURPRIZA primului tur: Călin Georgescu votat masiv la Botoșani, este pe locul 2 după Ciolacu
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Cosmin Andrei: Este o victorie de etapă / Peste două săptămâni să fim la fel de fericiți - VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024