Noul operator de apă şi canalizare al judeţului pregăteşte cel mai mare împrumut pe care o companie de stat botoşăneană l-a efectuat vreodată. Conducerea SC Nova Apaserv SA intenţionează să acceseze un credit de circa 7,3 milioane de euro.
Contractul de finanţare pentru programul „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare-epurarea apelor uzate în judeţul Botoşani”, semnat săptămâna trecută la Bucureşti de conducerile societăţii şi Consiliului Judeţean la Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) prevede ca 7,2% din totalul sumei obţinute de la Uniunea Europeană să reprezinte confinanţare a operatorului. Cum valoarea totală a programului, fără TVA, este de 102 milioane euro, înseamnă că furnizorul serviciilor de apă şi canalizare trebuie să contribuie cu 7,3 milioane de euro, sumă pe care bineînţeles că nu o are la dispoziţie. Singura soluţie identificată este contractarea unui credit bancar. Acesta trebuie accesat în cel mult 12 luni de la semnarea contractului de la MMP, deci cel mai târziu până la data de 23 august 2012.
Trebuie să pună şi CJ nişte bani
„Avem nişte strategii, dar nu vrem să le facem publice până nu le definitivăm. Oricum, o să fie o licitaţie”, a declarat
Daniela Jâtăraşu, director economic SC Nova Apaserv SA. Societata va încerca probabil să obţină sprijinul Guvernului şi Consiliului Judeţean ca giranţi. Cofinanţarea totală pe care partea română trebuie să o asigure în cadrul acestui program este de 12%, diferenţa între ceea ce suportă operatorul şi acest procent fiind asigurată de statul român şi de CJ.
Sergiu BĂLĂȘCĂU